Європейські дні сталої енергії: у центрі міста розповіли про енергоефективність
18:26 19.09.2019
255

Щоб привернути увагу містян до енергоефективності та енергозбереження, Вінниця відзначає Європейські дні сталої енергії.

19 вересня, на майдані Незалежності, поблизу фонтану «Мушля»,   продовжуються акції в рамках проведення днів сталої енергії, відзначення яких було започатковано ще у 2013 році  — саме тоді місто вперше відзначало Тиждень сталої енергетики і з того часу цей захід відбувається щороку.

Програмою заходу передбачено чимало заходів, зокрема, буде організовано роботу інформаційно-консультаційного центру, де розповідатимуть про організацію роздільного збору сміття, а також влаштують змагання з настільної гри EcoBattle для дітей та дорослих.

Вже, незважаючи на дощ,  триває вікторина, присвячена  енергозбереженню з еко-подарунками для учасників.

 Власне, зважаючи на кількість стендів ми запропонували кожному з учасників відповісти на питання, яким чином саме їх експозиція стосується теми енергоефективності та енергозбереження.

 Отже, Олексій, представник магазину «Гірський світ» розповів, що у їхньому наметі представлено не лише різноманітне туристичне спорядження, а й іспанські електровелосипеди, які допомагають навіть тим людям, яким протипоказані навантаження, вести активний спосіб життя, щоправда вартість одного такого «красеня» через японські та німецькі комплектуючі стартує від 35 тис грн.

 Поціновувачі електрокарів могли  оцінити технічні характеристики та поставити питання, які їх цікавлять,  Анатолію Гусєву, представнику першого салону автомобілів «Електродрайв» . компанія займається у Вінниці і області  просуванням електротранспорту розповсюдженням зарядних станцій, зокрема сьогодні така буде встановлена поряд з міськрадою. В рамках виставки будуть представлені електромобілі  Renault Kengo,  BMW I3 та Tesla Model S.

 Шеф-бариста кав’ярні ТURMAN coffe Олександр розповів, що їх запросили взяти участь у  сьогоднішній акції не тільки через смачну каву, ай тому, що вони принципово починають відмовлятися від пластику для гарячих напоїв, натомість використовуючи крафтові екостакани, які на відкритому просторі розкладаються десь за місяць. Фактично перетворюючись на органічне добриво.

 Представниці  відділу розвитку ОСББ та ресурсного центру розповіли, що теж не просто так залучені до цієї акції, адже об’єднання співвласників багатоквартирних будинків мають можливість здійснювати енергомодернізацію завдяки державним програмам, які передбачають відшкодування вартості матеріалів до 70%, крім того, міська рада  відшкодовуватиме ОСББ ще і 30% вартості робіт.

 Ще один учасник виставки Бойчук Максим, керівник напрямку по будівництву сонячних електростанцій в компанії «Промавтоматика Вінниця», розповів, що на даному етапі вони представляють складові для будівництва приватних сонячних електростанцій. Їх експозиція розрахована саме для приватних споживачів, для «зеленого туризму».

 Його колега, що працює в промислових масштабах, Дмитро Нечипоренко, директор з розвитку бізнесу компанії VOLTAGE GROUP,  додав, що  вони займаються проектуванням і будівництвом сонячних електростанцій промислового масштабу. Компанія з Вінницькою міською владою співпрацює в напрямку використання відновлюваних джерел енергії. Сьогодні вони представляють реалізовані проекти та  розповідають, чому станції мають будуватися в таких великих масштабах. Бо стара генерація електростанцій вичерпує свій ресурс, а сонячна енергія — достойна і екологічна альтернатива. За останні час тільки їхньою компанією було збудовано 12 об’єктів загальною потужністю 80 МВт.

[gallery size="full" td_select_gallery_slide="slide" ids="235073,235074,235075,235076,235077,235078"]

Читайте також