Лікарні Вінницької області отримують фінансування від НСЗУ за лікування передчасно народжених немовлят
13:28 27.04.2024
290

У Вінницькій області три медичні установи надають високоспеціалізовану неонатальну допомогу новонародженим, які потребують особливої уваги. Це «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня», «Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М.І. Пирогова» та «Вінницька міська клінічна лікарня «Центр матері та дитини». Інформацію про це надала Національна служба здоров'я України (НСЗУ).

З початку 2024 року 345 немовлят, які народилися передчасно або зі складними патологіями, отримали допомогу за Програмою медичних гарантій. Важливо, що для отримання медичної допомоги не враховуються місце реєстрації чи фактичне місце проживання батьків. Всі послуги надаються безоплатно, незалежно від того, чи потрапило немовля до лікарні самостійно, чи було доставлене швидкою допомогою або переведене з іншої установи, зауважила директорка Центрального МРД Алла Горбатюк.

У 2024 році тариф за медичне обслуговування новонароджених становить 8735 грн, до якого можуть застосовуватися додаткові коефіцієнти залежно від ваги та стану немовляти. Наприклад, за лікування немовляти з вагою від 1000 до 1499 грамів, яке потребує довготривалої вентиляції легень чи хірургічного втручання, медичний заклад може отримати до 195 тис. грн. Лікування дитини з вагою від 750 до 999 грамів коштує майже 422 тис. грн, а для немовлят з вагою менше 750 грамів — понад 551 тис. грн.

Ці кошти покривають весь спектр послуг, включаючи круглодобовий медичний догляд, інтенсивну терапію, всі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження, дихальну підтримку, лікарські препарати з Нацпереліку, медичні вироби та витратні матеріали, які відповідають галузевим стандартам.

Знайти заклади, що мають контракт з НСЗУ на надання таких послуг, можна через інтерактивний дашборд на сайті НСЗУ, вибравши Вінницьку область та групу послуг для новонароджених у складних неонатальних випадках. Також можна звернутися до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 за додатковою інформацією.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також