У Вінниці вирішувaли подaльшу долю облводокaнaлу: чи зупинять роботу підприємствa через величезні борги?
18:00 19.09.2019

Сьогодні в міській раді відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної  безпеки та надзвичайних ситуацій, що зібралася через ситуацію з КП "Вінницяводоканал".  Зокрема,   23 вересня відключити водоканал від електропостачання погрожують в АТ "Вінницяобленерго" через «дрібницю» — 67 млн грн боргу. Таке повідомлення  з’явилося на сайті обленерго, і його миттєво розтиражували ЗМІ та соцмережі. Голова правління  "Вінницяобленерго"  Андрій Поліщук заявив, що акціонере товариство неодноразово попереджало боржника про припинення електропостачання, навіть було укладено угоду реструктуризації боргу, але віз і нині там. Зважаючи на це, було подано позов до суду. Але КП "Вінницяводоканал" не вжило заходів для сплати заборгованості , тому "Вінницяобленерго" всю провину за можливе відключення води покладає на керівництва КП "Вінницяводоканал". В свою чергу начальник КП "Вінницяоблводоканал"  Олександр Чернятинський запевняє, що 67 млн грн. — борг, що виник за 10 років, а відключати їх погрожують за борг, який утворився - 4 млн. грн.  зважаючи на те, що компанії , що постачають електроенергію вимагають погасити борг та проплатити аванс за вересень. Борг утворився внаслідок того, що з 1 липня стартувала нова модель ринку електроенергії відповідно до норм закону "Про ринок електричної енергії". Тарифи на електроенергію суттєво зросли, а ось тарифи на водопостачання та водовідведення фактично залишилися без змін, фактично водоканал поніс збитки у сумі понад 30 млн гривень.

У Вінниці вирішувaли подaльшу долю облводокaнaлу: чи зупинять роботу підприємствa через величезні борги?

Зважаючи на те, що водоканал - підприємство комунальне і підпорядковується облраді, на комісії виступив голова комісії з питань ЖКГ, енергоефективності та енергозбереження  Андрій Ковальов, який висловив власне бачення проблеми зауваживши, що оскільки облводоканал на 90 % обслуговує саме мешканців і підприємства Вінниці, то в подальшому доцільно розглянути питання передачі підприємства на баланс Вінницької ОТГ. А стосовно  заборгованості КП, то голова комісії  вирішення проблеми бачить у внесенні змін до договору  про реструктуризацію боргу та спільно міською та обласною радами шукати шляхи вирішення, працювати в даному напрямку з новообраним прем’єр-міністром. Масла в вогонь підлив і директор підприємства «ЕнераВінниця» Олександр Близнюк, який  зауважив, що  КП "Вінницяводоканал" має борг і перед цим підприємством, зокрема за серпень комунальне підприємство заборгувало енергопостачальнику 6 млн. Хоч в «Вінницяводоканалі» намагалися виправдатися, що перед ними також є суттєва заборгованість, яку вони стягують через суд, але з’ясувалося, що за останній час стягнено тільки 10% від суми боргу.

У Вінниці вирішувaли подaльшу долю облводокaнaлу: чи зупинять роботу підприємствa через величезні борги?

За результатами засідання комісії було прийнято рішення комісії, яким заборонено відключення КП "Вінницяводоканал" від енергопостачання, зважаючи на загрозу надзвичайної ситуації, яку спровокує таке відключення, та вжити заходи щодо поетапного погашення заборгованості перед енергопостачальниками.

У Вінниці вирішувaли подaльшу долю облводокaнaлу: чи зупинять роботу підприємствa через величезні борги?У Вінниці вирішувaли подaльшу долю облводокaнaлу: чи зупинять роботу підприємствa через величезні борги?

Нагадаємо, «Вінницяводокaнaл» ризикує зaлишитися без електроенергії через борг у розмірі 67 млн грн.

Читайте також