Нові правила мобілізації студентів: хто має право на відстрочку за законом №10449
18:30 27.04.2024
4413

Юристи роз'яснили деталі нових правил мобілізації студентів. За новим законом, підписаним Президентом України Володимиром Зеленським 16 квітня, мобілізація не стосується студентів професійної, фахової вищої та вищої освіти, які навчаються на денній або дуальній формі і здобувають освіту вищого рівня, ніж раніше.

За словами Ольги Марко з ГО "Юридична сотня", не всі студенти, які зараз мають право на відстрочку, зможуть її зберегти. Однак, якщо студент втрачає право на відстрочку через законодавчі зміни, йому гарантовано збереження цього права до кінця поточного навчального року.

Згідно з новим законом, право на відстрочку мають студенти, які здобувають вищий рівень освіти, ніж попередній. Перелік рівнів освіти чітко визначено в Законі України "Про освіту".

Окрім цього, аспіранти можуть отримати відстрочку від мобілізації, незалежно від форми навчання—бюджетної чи контрактної. Це стосується також докторантів та осіб, які здобувають освіту в інтернатурі.

Важливим аспектом є збереження статусу студента під час канікул. За словами Марко, право на відстрочку зберігається, поки особа знову не набуде статусу студента після канікул. Ясько додав, що студенти мають щорічно підтверджувати своє право на відстрочку, подаючи відповідні документи до військових комісаріатів.

Автор: Павло Петршко
Читайте також