Євросоюз готовий надати Україні комплексну підтримку з кібербезпеки
13:32 21.02.2022
259

Європейський Союз підтвердив готовність надати Україні комплексну допомогу у зміцненні її кібернетичної безпеки, в умовах триваючого військового нарощування російських військ уздовж кордонів України та її спроб дестабілізувати роботу українських державних органів.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками участі у Раді міністрів ЄС із закордонних справ розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який був запрошений до участі у зустрічі європейських міністрів.

За словами Михайла Федорова, два роки Україна активно цифровізується та вже зробила великий стрибок вперед. "Ми не лише будуємо цифрову державу з найзручнішими онлайн-послугами, а й постійно покращуємо рівень її безпеки. Це – наше завдання та головний пріоритет від дня заснування Міністерства.  Технології оновлюються, а водночас – зростає рівень кіберзагроз. Останні події це підтвердили. Але скоординовані дії між Держспецзв'язку, СБУ, Нацполіцією та Мінцифрою показали, що ми готові на швидку реакцію. Напрямок кіберзахисту є для нас надважливим, це та сфера, у яку ми плануємо інвестувати ще більше ресурсів”, – сказав він. 

Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь поінформував гостей, що Служба виконує 93 функції, серед яких – забезпечення спеціальним зв’язком вищого керівництва держави, формування та реалізація державної політики у сфері захисту інформації, а також – кіберзахист.

«Саме наша команда першою відреагувала на атаку 14 січня й стала на захист країни. Важливо, що всі ми усвідомлюємо, що кібербезпека, як і кібератаки, не має кордонів. Саме країни Європейського союзу одними з перших відреагували на цю ситуацію та запропонували свою підтримку. Хочу вам подякувати за це і звернути увагу, що наша держава є форпостом протистояння, постійно перебуваючи під загрозою з боку країни-агресора», – зазначив очільник Держспецзв’язку.

У межах роботи із посилення кіберстійкості в Україні втілюються в життя безліч важливих проєктів. Серед них – створення Національного центру резервування державних інформаційних ресурсів, розбудова системи захисту інформації та кіберзахисту, формування системи захищеного доступу до інтернету, а також багато інших ініціатив, які ми були б раді реалізовувати разом з європейською спільнотою. 

За словами єврокомісара Олівера Варгеї, європейська сторона готова до співпраці в межах проєктів, над якими працюють у Держспецзв’язку, та надасть пропозиції щодо їх підтримки після ознайомлення, адже питання кіберзахисту зараз одне з найважливіших. 

«Треба рухатися в цьому напрямі дуже швидко, якщо ви хочете мати конкретні результати. Дякую за те, що ви робите у сфері кіберзахисту», – підкреслив Олівер Варгеї.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також