У Китаї археологи виявили найдавнішу у світі чашку чаю
14:31 02.12.2021
254

Знахідка була зроблена в гробниці періоду царств, що борються, і, як зазначили вчені, проливає світло на культуру чаювання.

Дослідження, проведене археологами Шаньдунського університету, показало, що заварені рослинні матеріали, виявлені в гробниці періоду царств, що борються (період китайської історії, датований 475 р. до н. е. — 221 р. до н. е.), є найранішими з відомих у світі чайних реліквій, пише Global Times.

Залишки завареного чаю було виявлено у стародавніх гробницях у місті Цзоучен.

З серпня по грудень 2018 року команда проводила археологічні розкопки у руїнах стародавнього міста, збудованого за часів Чуньцю (770–476 рр. до нашої ери).

Дослідники повідомили, що карбонізовані залишки, схожі на чайні стебла та листя, які були виявлені в перевернутій порцеляновій чашці, з великою ймовірністю є прадавнім чаєм.

Наступні дані показали, що вміст кофеїну та теаніну в чайних залишках був низьким або знайдені зразки не містили їх зовсім. Оскільки ці дві речовини легко розчиняються у воді, дослідники дійшли висновку, що це залишки чаю, які лишили пращури після заварювання.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також