Європейська комісія розпочала скринінг законодавства України та Молдови у сфері свободи руху капіталу
14:45 10.04.2024
254

9 квітня стартував офіційний аналіз Європейською комісією законодавства України та Молдови у рамках переговорного розділу 4, присвяченого "Свободі руху капіталу", за інформацією від пресслужби Національного банку України (НБУ).

Процес, відомий як скринінг, включатиме аналіз відповідності українського законодавства до європейських стандартів у таких ключових аспектах:

  • свобода руху капіталу та платежів;
  • регулювання платіжних систем;
  • боротьба з відмиванням грошей.

Скринінг організовано у два основні етапи:

  1. Початкові зустрічі, де представники Єврокомісії ознайомлюють кандидатів на вступ з основними законодавчими актами ЄС та відповідають на питання.
  2. Двосторонні зустрічі, на яких країни-кандидати презентують свій аналіз адаптації національного законодавства до європейських норм та плани щодо їх імплементації для приєднання до ЄС.

Заступник Голови НБУ Сергій Ніколайчук наголосив на важливості конструктивного діалогу з Єврокомісією як кроку наближення України до ЄС, вказавши на прогрес у лібералізації валютного ринку та інтеграції в європейський платіжний простір, незважаючи на виклики воєнного часу.

НБУ також активно працює над адаптацією українського регулювання ринку віртуальних активів до європейських стандартів та поступово знімає валютні обмеження, спираючись на позитивну динаміку реформ.

Раніше, 14 березня, було розпочато скринінг щодо розділу "Фінансові послуги".

Автор: Павло Петрушко
Читайте також