ЄС криміналізує допомогу у обході санкцій, вводить єдині правила для держав-членів
18:46 12.04.2024
272

Європейський Союз офіційно визначив допомогу в обході санкцій як кримінальний злочин, згідно з новим законодавством, яке було затверджено Радою ЄС у п'ятницю.

"Рада ЄС сьогодні прийняла закон, що встановлює загальноєвропейські мінімальні стандарти для кримінальної відповідальності за порушення або ухилення від санкцій ЄС в країнах-членах", - повідомили з євроінституції.

Відтепер певні дії, такі як сприяння в обході заборон на в'їзд, торгівля підсанкційними товарами чи здійснення заборонених фінансових операцій, будуть криміналізовані в усіх державах-членах. За вчинення таких злочинів, включаючи підбурювання та сприяння, передбачаються санкції.

Як повідомили в Раді ЄС, країни Євросоюзу зобов'язані забезпечити "ефективні та пропорційні кримінальні покарання", що можуть варіюватися в залежності від тяжкості порушень, при цьому навмисне порушення санкцій може призвести до тюремного ув'язнення як найвищої міри покарання.

Також, юридичні особи можуть бути притягнуті до відповідальності, якщо злочини вчинені особою на керівній посаді в організації. У таких випадках можливі штрафи, а також позбавлення прав на здійснення діяльності та анулювання дозволів.

Нова директива набуде чинності через двадцять днів після її публікації в Офіційному журналі ЄС, і країни-члени матимуть рік на імплементацію її положень у національне законодавство. Ця ініціатива, запропонована Єврокомісією в грудні 2022 року, відповідає на потребу стримування обходу санкцій і підсилення правопорядку в умовах російської агресії проти України.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також