Півтисячі школярів завітали до Вінниці аби презентувати суспільно-корисні проекти та отримати можливість взяти участь у фіналі Всеукраїнського проекту «Відкривай Україну».

Школярі, які долучились до фестивалю інноваційної освіти, впродовж декількох місяців вивчали проблеми власних міст, а також шукали шляхи їх вирішення. У суботу, 3 червня, учні 7-11 класів з Хмельницької, Черкаської, Миколаївської, Одеської та Вінницької областей представили свої проекти. Окрім Вінниці захід проходив у дев’яти областях України, а ініціатором його проведення стала Благодійна організація «Благодійний Фонд З країни в Україну».

Одним з партнерів проекту у Вінниці виступила депутатка Вінницької обласної Ради, голова постійної комісії з питань освіти, культури, сім’ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини Людмила Станіславенко. - Я поспілкувалась з більшістю команд, які завітали до Вінниці, - зазначила депутатка. – Проекти, що вони представили справді вражають, адже на їх реалізацію було витрачено багато сил та часу. Видно, що для них вони мають велике значення, адже кожна команда із задоволенням розповідає про проект. Вразило, що підлітки взялись за вирішення соціально важливих проблем. Кожна робота унікальна, а їх автори вже переможці. Фестиваль, який проходив всій країні, дав можливість школярам проявити себе й продемонструвати свої знання. Подібні проекти важливі для навчальних закладів та школярів, саме тому я долучилась до організації фестивалю у Вінниці.

Один з учасників команди «Сонце в долонях», яка приїхала з міста Сміла Черкаської області, Ілля розповів, який проект його команда підготувала для участі у півфіналі конкурсу «Відкривай Україну».

- На фестивалі у Вінниці моя команда представила проект «Лікарняні клоуни», - розповів хлопець. – Головна мета якого - допомогти дітям, хворим дітям. Наприклад одна з учасниць нашої команди також лежала у лікарні і вона знає не з чуток як там нудно. Ми створили проект, аби малюки мали якусь розраду, щоб вони могли повеселитись. Для того аби це реалізувати у нашій школі було оголошено збір різноманітних іграшок, солодощів та інших цікавих речей. З усім цим ми завітали до обласної лікарні імені Сімашка, де й організували роботу кабінету. Діти матимуть можливість приходити туди і знайти щось цікаве для себе.

За словами школярок Анастасії та Валерії, які приїхали до Вінниці з Одеської області, їх команда запропонувала проводити у облік та реєстрацію домашніх тварин. Школярки наголосили, що сьогодні господарі викидають тварин і не несуть за це жодної відповідальності.

- Наша команда називається «Покоління Next» для проекту ми обрали тему «Шляхи вирішення проблеми безпритульних тварин», - сказали дівчата. – Аби реалізувати задумане члени команди ходили по іншим школам де розвішували плакати з порадами та проводили лекції на яких розповідали, як поводитись з безпритульними тваринами, аби ті не нападали на людей. Ми зробили облік безпритульних собак на вулиці та нарахували близько 400, а потім нам допомогли волонтери - загалом вийшло близько 700 тварин. Собак рахували в один й той самий час, після чого створили карту на якій відмітили зграї, які нападають на людей. Ми запропонували ввести облік домашніх тварин, а люди які викидатимуть собак на вулиці повинні будуть заплатити штраф.

Учень однієї зі шкіл Могилева-Подільського Дмитро, який приїхав на півфінал фестивалю у складі команди «Діамат», наголосив, що проект, який вони продемонстрували на розгляд членів журі, складався з декількох етапів.

- Спочатку для нашого проекту ми обрали медійний напрямок, а саме заснували телестудію, - повідомив Дмитро. – Учасник нашої команди брали інтерв’ю у цікавих людей і навіть у самого Святого Миколая. Інший напрямок мав соціальне спрямування ми провели благодійний аукціон в рамках якого зібрали три тисячі гривень. Найграндіозніша частина проекту мала назву «Європейська алея». В нашому місті у 1988 році було встановлено пам’ятник Джону Ленону навколо якого висаджені дерева – символи наших міст побратимів. Ми домовились з міською владою, що у вересні там вистелять бруківку та встановлять чоти лавки.

Окрім проектів, які були спрямовані на покращення рідного міста діти збирали кошти для бійців АТО, та лікування. Один з таких проектів презентували школярі з Вознесенська. Команда з назвою «ПІК» звернулась до міської влади з проханням залучати до проведення благодійних акцій усі навчальні заклади міста.

- Наш проект має три напрямки, перший з яких - допомога обласному реабілітаційному центру, який до речі єдиний на всю Миколаївську область, ми збираємо для них розвиваючі ігри, одяг й інші необхідні речі, - повідомила учасниця команди Лоліта. - Другий напрямок це допомога воїнам АТО. Ми проводимо благодійні заходи де збираємо гроші та купляємо бійцям необхідні для них речі. Третій – збір коштів на потреби дітей з інвалідністю, які навчаються у нашій школі.

На початку вересня переможці півфіналу змагатимуться за перемогу з іншими конкурсантами у Киві. На переможців чекає стажування за кордоном та мінігранти.

[gallery ids="127264,127265,127266,127268"]
Читайте також