Розкрито ключові аспекти Держбюджету на 2024 рік: зміни та прогнози
14:31 09.11.2023
262

Верховна Рада успішно ухвалила Державний бюджет на 2024 рік, як повідомив Ярослав Железняк, народний депутат України, у Telegram. 

"Парламент затвердив Бюджет 2024 в цілому. "За" - 276", - написав Железняк, вказавши, що тепер "чекаємо цього тижня гарних новин від МВФ".

Під час другого читання проекту бюджету відбулись мінімальні зміни. 

"Кожна українська гривня піде на захист держави", - зазначила у Facebook голова бюджетного комітету Роксолана Підласа.

Головні зміни, зі слів нардепа, по макропоказниках до другого читання наступні:

  1. Доходи бюджету: Зросли на 22 млрд грн і тепер становлять 1,768 трлн грн.

  2. Видатки: Майже залишились на попередньому рівні - 3,35 трлн грн.

  3. Дефіцит: Зменшено на 22 млрд грн, досягнувши рівень 1,57 трлн грн.

  4. Зовнішні запозичення: Зменшено на 103,5 млрд грн (з 42,9 млрд дол. до 41 млрд дол., з метою відповідності вимогам МВФ). Збільшено внутрішні запозичення на 81,4 млрд грн.

  5. Прогноз реального ВВП: Зменшено до 4,6% (у першому читанні було 5%).

  6. Прогноз інфляції: Становить 9,7% (у першому читанні було 10,8%).

  7. Курс гривні: Очікується середній за рік на рівні 40,7 грн за долар (було 41,4 грн за долар).

Підласа пояснила, що збільшення доходів зумовлене головним чином зростанням ПДВ з імпортованих товарів та податків на прибуток банків, ввізного мита і рентної плати.

Однією з головних статей видатків є оборона, на яку спрямовано 22,1% або 1,69 трлн грн для забезпечення сил безпеки та оборони. Також передбачені видатки на розвиток оборонно-промислового комплексу (ОПК), зокрема, 43 млрд грн на виробництво безпілотників та 43 млрд грн на виробництво боєприпасів та зброї. Фінансування сектора національної безпеки та оборони здійснюється виключно за рахунок внутрішніх надходжень: податків, митних платежів, дивідендів державних компаній, приватизації та коштів від розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

"Фінансування державного бюджету буде здійснюватися за рахунок зовнішніх запозичень (1,67 трлн грн) та розміщення ОВДП (525,9 млрд грн), а також надходжень від приватизації (4 млрд грн)", - повідомила Підласа. З цих коштів, з її слів, на соціальний захист буде спрямовано майже 470 млрд грн. На підтримку ветеранів буде спрямовано вдвічі більше ніж в минулому році – майже 15 млрд грн, з них 1 млрд грн - на протезування воїнів.

Процес підготовки до другого читання включав уточнення редакції законопроекту. Зокрема, додано 1 млрд грн на розмінування сільськогосподарських земель, встановлено механізм щодо врегулювання списання заборгованості за середньостроковими позиками місцевих бюджетів, наданими Державним казначейством у 2009-2014 роках, та вилучено норму про репрофайлінг ОВДП у власність Національного банку України, оскільки це питання вимагає узгодження з МВФ.

Також, Міністерство фінансів урахувало пропозиції членів комітету Верховної Ради з питань бюджету та створило додаткову субвенцію у розмірі 1 млрд грн на будівництво укриттів в лікарнях.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також