Україна втратила 48,8 мільярда доларів через відсутність крипторегуляцій: Дослідження
18:41 08.11.2023
271

Група Ukraine Economic Outlook, яка займається макроекономічним аналізом і прогнозуванням, опублікувала дослідження, в якому вказано, що Україна втратила приблизно 48,8 мільярдів доларів через відсутність регуляції ринку криптовалют.

У звіті йдеться, що з 2016 року Україна пропустила 48,8 мільярдів доларів прямих доходів для населення і компаній, а також 10,4 мільярдів доларів податкових надходжень через відсутність криптовалютних регуляцій. Це щороку становить 7,0 та 1,5 мільярдів доларів відповідно. При цьому ці доходи розподілені нерівномірно, з більшою частиною "втрачених" коштів в 2017 році (23,3 мільярда доларів) і 2020 році (14,9 мільярда доларів).

Для розрахунку загальної суми втрачених коштів в Україні враховано потенційний прибуток населення від інвестицій у криптовалюту, а також прибуток від видобутку криптовалют і емісію стейблкоїнів усередині країни.

Загалом 80% (39 мільярдів доларів) втраченого прибутку становить втрата доходів населення, 14% (7 мільярдів доларів) - втрата прибутку майнерів і 6% (2 мільярди доларів) - втрата прибутку компаній-емітентів стейблкоїнів.

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров наголосив в соціальних мережах, що основною причиною цих втрат є тіньова діяльність на ринку, відсутність чітких правил регулювання та можливості сплачувати податки за мінімальною ставкою. Він запропонував створити спеціальний податковий режим для сфери криптобізнесу, з податками на рівні 5% для фізичних осіб та 18% для компаній з можливістю використовувати переваги податкового режиму Дія.City.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також