Понад 30 тисяч платників податків в Україні визнано ризиковими на початок березня 2024 року
20:14 01.04.2024
257

Понад 30 тисяч юридичних та фізичних осіб опинилися у списку ризикових платників податків станом на 1 березня, що становить 20% від усіх податкових звітів, які були подані. Таку інформацію надала Ніна Южаніна, член комітету Верховної Ради з фінансових, податкових та митних питань.

"Отримала дані від ДПС про роботу СМКОР у лютому цього року. За цей місяць кількість платників ПДВ знизилася на 376 осіб порівняно з січнем, а порівняно з лютим минулого року - на 9 794, загалом складаючи 250 969 платників ПДВ, з яких 91% юридичні особи та 9% фізичні особи," - зазначила Южаніна у своєму Telegram-каналі.

Вона повідомила, що у лютому 152 тисячі платників подали податкові накладні та коригування для реєстрації у Єдиному реєстрі податкових накладних, що становить 60% від загальної кількості платників.

Порівняно з попереднім місяцем, кількість платників, що подали звітність, зменшилася на 2%, але кількість податкових накладних та коригувань, поданих на реєстрацію, зросла на 1%. Тим не менш, загальна сума ПДВ, вказана у звітності, скоротилася на 16%.

Южаніна також зазначила, що кількість ризикових платників досягла 30 036 осіб на початок березня, що є збільшенням на 454 платники в порівнянні з попереднім місяцем. Ця тенденція зростання кількості ризикових платників спостерігається з вересня 2023 року.

За її словами, лише невелика частина платників податків була автоматично виключена зі списку ризикових, переважна більшість - за рішеннями судів чи комісій. Южаніна висловила занепокоєння щодо ефективності автоматичного виключення платників з ризикових та звернула увагу на складність для бізнесу довести свою "неризиковість".

Також вона повідомила, що у лютому було заблоковано 180 тисяч податкових накладних і розрахунків коригування на суму ПДВ у 4,8 млрд грн для 26 тисяч платників. Южаніна наголосила на пропозиції Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) замінити блокування податкових накладних податковими перевірками у разі сумнівів щодо діяльності компаній, вказавши на відсутність аналогічних норм у податковому законодавстві країн ЄС.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також