Прогноз НБУ: Ціни на сирі продукти зростуть у другому півріччі 2024 року
17:30 03.05.2024
252

Згідно з інфляційним звітом НБУ, сирі продукти в найближчі місяці залишатимуться дешевшими, ніж торік, але в другому півріччі очікується зростання цін. Водночас, зростання цін на оброблені харчові продукти також пришвидшиться. Інфляція залишатиметься низькою в найближчі місяці, проте в другому кварталі почне помірно прискорюватися та вийде за межі цільового діапазону НБУ у 5% ± 1 в.п. в другому півріччі. Це буде спричинено тиском витрат бізнесу, відновленням споживчого попиту та вичерпанням впливу врожаю минулого року й м'якої зими.

Очікується, що ціни на сирі продукти зростуть у другому півріччі 2024 року через низьку базу порівняння та очікуваний менший врожай. Також прискориться зростання цін на оброблені харчові продукти, які входять до базового індексу споживчих цін. Наступні роки обіцяють повернення продовольчої інфляції до рівня 3-4% на рік завдяки збільшенню виробництва продуктів та зниженню світових цін на продовольство.

Фіксація тарифів на певні послуги ЖКГ залишалася важливим фактором стримування інфляції. Однак, у зв'язку з нормалізацією економіки та складною ситуацією в енергосистемі, тарифи будуть поступово приведені до ринкових рівнів, що сприятиме інфляції. Подальше підвищення акцизів на тютюнову продукцію в межах євроінтеграційних зобов'язань також спричинить додатковий тиск.

Загалом, НБУ покращив прогноз інфляції на 2024 рік з 8,6% до 8,2%. Очікується, що у 2024 році інфляція помірно зросте до 8,2%, а в 2025 році знизиться до 6% та надалі до 5%.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також