Спільноти дівчат та вчителів, топові фахівці та співпраця з бізнесом і державою: в Україні запускають першу STEM-екосистему
13:57 14.03.2024
267

Український освітній проєкт STEM is FEM створює першу в Україні STEM-екосистему. Вона об’єднає організації, людей та ідеї, які популяризують освіту та кар’єру в галузях науки, технологій, інженерії та математики.

Мета екосистеми — забезпечити рівний доступ до безперервного навчання та можливостей у STEM, створити більш інклюзивну та різноманітну спільноту, яка здатна вирішувати складні завдання сучасного світу.

STEM is FEM був заснований у 2019 році і за п’ять років діяльності провів низку освітніх модулів та арт-проєкт “Наука — це вона”, організував освітній курс “Урбаністика” та запустив однойменний освітній серіал на платформі Дія.Освіта тощо. У 2023 році Міністерство закордонних справ України нагородило проєкт званням “Почесний амбасадор України в сфері науково-освітньої дипломатії”. Команда зрозуміла, що готова втілювати в життя масштабніші наміри — і прийняла рішення розбудувати STEM-екосистему.

“За час діяльності проєкту ми змогли об’єднати понад 500 дівчат, зацікавлених в науці та технологіях. Учасниці наших перших активностей вже будують власні кар’єри у STEM-галузях — і це найкращий результат роботи проєкту. Тепер ми створюємо цілісну екосистему, що вестиме дівчат від школи — до першої роботи в обраній сфері. І це — новий рівень для України”, — наголосив Сергій Токарєв, ініціатор STEM is FEM.

У межах екосистеми буде створено три спільноти:

  • ком’юніті STEM is FEM — для дівчат 14-22 років, які отримають ексклюзивну можливість для розвитку своїх hard та soft skills, менторську підтримку від кращих представників STEM-галузі, а також бізнесів та держави, консультації з працевлаштування та карʼєрні пропозиції;
  • клуб Alumni STEM is FEM — для дівчат старше 22 років, які раніше брали участь в активностях проєкту і хочуть розвивати свою експертизу, ставати менторками для молодших учасниць, будувати власний бренд;
  • платформа вчителів STEM is FEM — для вчителів, які викладають STEM-дисципліни і прагнуть підвищувати свою кваліфікацію, поглиблювати знання з діджиталізації та soft skills, отримувати менторську підтримку та можливість спілкуватись напряму з пердставниками держави та бізнесів. 

Проєкт запрошуватиме українських та іноземних експертів і менторів, готових ділитися знаннями та досвідом з учасниками всіх трьох ком’юніті. STEM is FEM також співпрацюватиме з освітніми закладами, бізнесом та державою.

У межах запуску ком’юніті STEM is FEM проведуть три відкриті вебінари для всіх охочих. Під час заходів учасниці зможуть дізнатися про унікальні переваги закритої спільноти, якими будуть активності в її межах та у якому форматі вони проходитимуть.

Перший вебінар — “Чому важливо займатися нетворкінгом зі шкільної лави? Важливо не тільки що ти знаєш, а й кого ти знаєш!”. Подія відбудеться 20 березня, початок — о 17:00 за Київським часом.

Спікерка заходу — Марія Тінтул, керівниця відділу розвитку бізнесу у Startup Wise Guys, що вже десять років інвестує в стартапи.

Реєстрація на захід обов’язкова і доступна за посиланням.

STEM is FEM – перша STEM-екосистема в Україні, яка обʼєднує організації, людей та ідеї, що взаємодіють для популяризації освіти та карʼєри в галузях науки, технології, інженерії та математики. У 2023 році Міністерство закордонних справ України нагородило проєкт званням “Почесний амбасадор України в сфері науково-освітньої дипломатії”. STEM is FEM був ініційований українським ІТ-підприємцем та співзасновником інвестиційної групи Roosh Сергієм Токарєвим. 


 

Автор: Анна Макарчук
Читайте також