Верховна Рада розгляне законопроєкт про створення державної ветеранської патронатної служби на п'ять років
10:45 25.04.2024
259

Верховна Рада України планує обговорити на одному з найближчих засідань проект закону №9423, який передбачає створення Державної ветеранської патронатної служби на п'ять років під егідою Кабінету Міністрів України. Ця ініціатива має на меті полегшити поствоєнну адаптацію демобілізованих військовослужбовців до цивільного життя за допомогою створення системи патронату, заснованої на державно-волонтерському партнерстві.

У складі служби будуть працювати патронатні помічники, які можуть бути волонтерами або колишніми військовослужбовцями. Вони відповідатимуть за розробку та реалізацію індивідуальних програм адаптації, які включатимуть супровід у адміністративних питаннях, реінтеграції, психологічній адаптації, освіті, лікуванні та реабілітації ветеранів. Працівники служби також активно займатимуться супроводом демобілізованих в процесі їх адаптації до мирного життя.

Загальна чисельність працівників Служби має скласти 15 тисяч осіб, кожен з яких буде під кураторством тренерів. Тренери, у свою чергу, надаватимуть тренінги та підтримку до 100 патронатних помічників.

Закон також передбачає можливість для ветеранів відмовитися від послуг патронатного помічника або змінити помічника для подальшої співпраці.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також