Кличко: "У столиці відбувся Перший Київський Форум ветеранів. Обговорили необхідну допомогу, реабілітацію та інтеграцію військових в мирне життя"
15:54 29.09.2023
253

Мер Києва Віталій Кличко напередодні Дня Захисника та Захисниць України взяв участь у відкритті Першого Київського Форума ветеранів. На заході обговорювали необхідну допомогу, реабілітацію та інтеграцію військових в мирне життя. Також Кличко нагородив бійців нагрудними знаками та медалями.

«Наш обов’язок сьогодні – це і допомога бійцям, які на передовій, а також – комплексна система допомоги військовим після їхнього повернення до цивільного життя, підтримка ветеранів та їх сімей, – зазначив мер Києва. – Я ініціював розробку першої в Україні комплексної програми підтримки киян-захисників та захисниць, їхніх сімей, а також родин загиблих. Київрада затвердила міську цільову програму. Її бюджет на 2023-25 роки становить понад 2,3 мільярди гривень. Йдеться не тільки про пільги, компенсації та матеріальну допомогу. А й про здобуття нової професії, отримання грантів та кредитів на відкриття власного бізнесу. На психологічну допомогу, медичні послуги, спортивні тренування з 6 адаптивних видів спорту», – розповів Кличко.

Він зазначив, що за міжнародним досвідом, для допомоги одному ветерану залучено від 10 до 20 фахівців різних сфер. І наголосив, що системі муніципального та державного управління необхідно переформатуватися відповідно до нових реалій.

«Ветеран – це не одна людина. Близько 100 тисяч киян сьогодні боронять Україну на фронті. І за всіма захисниками – їх родини: діти, дружини чи чоловіки, батьки, яким також буде необхідна соціальна підтримка. А це, тільки за мінімальними розрахунками, – 300-400 тисяч киян. І всім потрібна допомога», – підкреслив мер столиці.

Працює столична влада і над створенням у Києві великого реабілітаційного центру для військових. Нещодавно, під час відрядження до Німеччини, мер Києва обговорив з мером Берліна Каєм Вегнером допомогу німецьких партнерів у створенні в столиці України муніципального центру протезування для поранених військових.

Віталій Кличко нагадав, що Київ постійно збільшує допомогу і Збройним силам України. Місто з лютого 2022 року вже спрямувало сукупно понад 4,6 млрд грн на підтримку військових. Це з фінансуванням і міських цільових програм, і з коштами військовим підрозділам. Із них майже 3,5 млрд грн – у вигляді субвенцій на озброєння, спорядження, дрони, техніку та інші першочергові потреби військових частин міста, які виконують бойові завдання на передовій. Майже 800 млн грн – на виплату матеріальної допомоги захисникам та їх сім’ям. Понад 430 млн грн спрямували на забезпечення квартирами захисників і їх сімей.

Київрада на цей рік на підтримку військових – силам безпеки та оборони – передбачила 5 млрд грн. (Це, крім соціальної підтримки і виплат). Надали за міською цільовою програмою «Захисник Києва» і 800 мільйонів гривень, зокрема, на спорудження фортифікаційних споруд. Додатково передали з бюджету столиці – у вигляді субвенції Міністерству оборони, Генштабу, нашим військовим, 300 мільйонів гривень. Це кошти на закупівлю дронів, засобів радіоелектронної боротьби та інше найнеобхідніше українським бійцям на передовій.

«На зустрічах з нашими партнерами постійно наголошую на тому, що Україні потрібно більше сучасного і потужного озброєння! Під час візиту до Німеччини, спілкуючись з канцлером Олафом Шольцем, звернувся з тим, аби Україні якнайшвидше передали далекобійні ракети Taurus. Про це ж говорив і з міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом, – зазначив мер Києва. – Також у Німеччині домовився з керівництвом німецької компанії «Quantum Systems» про передачу Києву 100 тактичних дронів нового покоління. Їх вже тестували в Україні. Столиця має отримати ці дрони невдовзі і одразу спрямує їх на фронт», – розповів Кличко.

На Першому Київському Форумі ветеранів мер столиці нагородив захисників і захисниць України нагрудними знаками «Знак пошани» та медалями «Честь. Слава. Держава».

На цьому заході зібралися ветерани російсько- української війни, військовослужбовці 241-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ, військовослужбовці Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки міста Києва. А також – представники громадських організацій і благодійних фондів, які допомагають ветеранам та їх родинам, члени сімей загиблих героїв.

 

 

Автор: Марія Петренко
Читайте також