Генасамблея ООН засудила порушення прав людини в Криму
17:11 23.12.2018
255

Генасамблея ООН прийняла резолюцію України, в якій засуджуються порушення прав людини в окупованому Криму, раніше цей документ відмовився фінансувати економічний комітет організації.

Документ, запропонований Києвом, в поточному році підтримали 67 делегацій, тобто на п’ять менше, ніж в 2017 році. Серед тих, хто підтримав резолюцію, були США, країни Євросоюзу, Туреччина і Японія. Проти нього проголосували 27 делегацій, включаючи Росію, Білорусь, Китай, Індію, Сербію, Сирію, ПАР, Нікарагуа і Венесуелу, ще 70 країн утрималися.

Заступник постійного представника Росії при ООН Геннадій Кузьмін, за повідомленням ТАРС, виступаючи на засіданні ГА, назвав цей документ “суто антиросійським, фальшивим, лукавим і безглуздим за своїм змістом”. Він також подякував “п’ятому комітету Генасамблеї ООН за рішення про відмову від фінансування реалізації даної резолюції”, що робить прийняття документа “безглуздим” (на думку РФ — ред.).

“При всій повазі до думки наших колег, які проголосували за цю резолюцію в третьому комітеті, Крим неможливо загнати в його українське минуле”, — підкреслив Кузьмін, акцентуючи увагу на нібито “приєднанні Криму до РФ”. Він вказав, що через погіршення економічної та політичної ситуації Україна “перестала бути комфортним середовищем навіть для українців, про що свідчить стрімко скорочується чисельність населення”.

У документі вказано, що: “(Генеральна асамблея, висловлюючи — ред.) глибоке занепокоєння повідомленнями про те, що з 2014-го року влада Росії використовує тортури для отримання підробних свідчень у політично мотивованих переслідуваннях, включно зі справою українського режисера Олега Сенцова, висловлюючи глибоке занепокоєння подальшими затриманнями і арештами Росією українських громадян, включно з Володимиром Балухом та Еміром-Усеїном Куку”.

Резолюція також закликає забезпечити права людини і базові свободи незаконно ув’язнених в окупованому Криму та на території Росії політв’язнів, включно з правом на медичну допомогу, доступ лікарів і фахівців міжнародних організацій, зокрема, Червоного Хреста і Європейського комітету із запобігання тортурам, для перевірки стану здоров’я затриманих.

Як повідомляв УНН, у вівторок, 18 грудня, Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію щодо мілітаризації Чорного і Азовського морів.

Джерело: УНН

Читайте також