Унікальна операція: Пересадка 3D-друкованої кістки врятувала онкохворого хлопчика в Україні
17:00 08.09.2023
260

В західних регіонах України вперше провели операцію з пересадки кістки, виготовленої на 3D-принтері, для онкохворого хлопчика. Ця історична подія сталася завдяки спільним зусиллям медичних фахівців із Львова, Києва та Івано-Франківська, які об'єдналися, щоб рятувати життя юного пацієнта з Івано-Франківщини.

Богданчику всього 8 років, і це вже другий раз, коли він змушений стикнутися із серйозною хворобою. Перший раз, коли йому були всього 3 роки, його діагностували раком печінки. Після довгого і важкого лікування та складної операції з видалення пухлини та жовчного міхура, хлопчик відновився і почав жити як інші діти свого віку.

Але хвороба повернулася, і на цей раз рак уразив кістку Богданчика, як повідомляє медичний заклад. Спочатку він почав скаржитися на сильний біль у нозі після школи, а згодом кінцівка набрякла. Родина відразу звернулася до лікарів у Івано-Франківську, які раніше лікували хлопчика. Після обстеження встановили, що хвороба повернулася - на цей раз це була саркома Юінга, тип раку кістки, який найчастіше діагностується у дітей та підлітків.

Пухлина атакувала стегнову кістку хлопчика, займаючи аж 28 см її довжини. Для збереження його ноги було необхідно видалити уражену частину і встановити імплант на її місце. Лікарі з Івано-Франківська консультувалися з колегами з інших міст України, готуючись до операції протягом пів року, під час якого хлопчик отримував хіміотерапію.

Коли час прийшов, Богданчик прибув до Львова в Лікарню Святого Миколая, де хірурги, онкологи та травматологи зі Львова, Києва та Івано-Франківська об'єднали зусилля для його порятунку. Операція була дуже складною, і спеціалісти спочатку видалили пухлину, а потім провели експрес-біопсію, щоб точно визначити обсяг кістки, яку треба було видалити.

Інженери з Києва виготовили титановий імплант для Богданчика, створивши три варіанти різної довжини, які були надруковані на 3D-принтері. Після біопсії лікарі видалили уражену раком кістку і встановили імплант відповідного розміру, який буде рости разом із дитиною. Операція тривала 6 годин і завершилася успішно, що є важливим досягненням для західних регіонів України.

Після операції Богданчик повернувся до Івано-Франківська і продовжує лікування, яке буде тривалим. Його чекають декілька курсів поліхіміотерапії та променевої терапії, а також трансплантація кісткового мозку.

Лікарі Лікарні Святого Миколая висловлюють подяку колегам з Івано-Франківської дитячої обласної клінічної лікарні, Інституту травматології і ортопедії в Києві та Київської міс

Автор: Павло Петрушко
Читайте також