У Польщі вагітна жінка померла після відмови лікарів зробити аборт через патологію плоду
14:32 04.11.2021
259

У лікарні польського міста Пщина померла 30-річна жінка, вагітність якої лікарі не стали перервати через введені в країні обмеження на аборти. Про це повідомляє Associated Press.

Жінка потрапила до лікарні на 22-му тижні вагітності через відходження навколоплідних вод. Лікарі підтвердили патологію вагітності. Після смерті плода у жінки почався септичний шок, через який вона померла менш ніж за добу.

Інцидент стався у вересні, проте про нього стало відомо лише зараз. Те, що сталося, викликало протести у Варшаві, Кракові та інших містах Польщі. Місцеві активісти руху за права жінок пов'язують смерть жінки із рішенням Конституційного суду, який у жовтні 2020 року заборонив робити аборти через патології плоду.

Цю версію підтверджує і адвокат померлої жінки, яка заявила, що лікарі відповідно до закону не стали переривати вагітність, вважаючи, що треба «почекати та подивитися». У лікарні зазначили, що зробили все можливе для порятунку вагітної жінки та плоду та діяли з урахуванням польського законодавства. Розслідуванням інциденту займається прокуратура.

Представник правлячої консервативної партії «Закон і справедливість» Марек Суський назвав те, що сталося, лікарською помилкою. «На жаль, жінки іноді все ще вмирають під час пологів. Ми нікому цього не бажаємо, але це безперечно не має нічого спільного з будь-яким рішенням суду», — заявив політик.

22 жовтня 2020 року Конституційний суд Польщі посилив антиабортне законодавство - жінкам заборонили переривати вагітність при виявленні вроджених дефектів у плода. У 2019 році цим законом було обґрунтовано приблизно 98% легальних абортів у Польщі. Тепер жінки можуть зробити аборт, лише якщо вагітність настала внаслідок такого злочину, як зґвалтування, або якщо життя жінки перебуває під загрозою.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також