На телефонах дипломатів Фінляндії виявили шпигунські програми
18:30 28.01.2022
261

Співробітники Міністерства закордонних справ Фінляндії стали об'єктом кібершпигунства. З телефонів дипломатів стягували інформацію. Влада провела розслідування.

Про це повідомляється на сайті міністерства закордонних справ Фінляндії.

Зазначається, що високотехнологічне шкідливе ПЗ заражало телефони користувачів Apple або Android непомітно для них і без будь-яких дій з боку користувача. За допомогою шпигунського ПЗ зловмисники могли збирати дані з пристрою і використовувати його функції.

«Восени та взимку 2021–2022 років міністерство закордонних справ разом з різними державними органами та зацікавленими сторонами розслідувало цю справу», - йдеться у повідомленні.

Шпигунство вели за фінськими дипломатами, які працювали у відрядженні за кордоном. Наразі за ними не шпигують.

Програмне забезпечення могло широко використовувати інформацію про телефон співробітників та його функції. За допомогою розслідування з'ясували хронологію інциденту.

МЗС країни заявляє, що по телефону опрацьовувалася публічна інформація або інформація з найнижчим рівнем конфіденційності. Проте у відомстві наголосили, що навіть якщо інформація прямо не засекречена, самі дані та їхнє джерело можуть бути предметом дипломатичної конфіденційності.

 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також