Український криголам "Ноосфера" вперше відправився до Антарктиди
17:58 28.01.2022
259

Потужний криголам "Ноосфера" починає свій перший рейс до Антарктиди. Україна на прохання полярників придбала це судно у британців.

"Ноосфера" стала першим українським судном, оснащеним сучасною системою динамічного позиціонування (DPS), яка дозволяє годинами утримувати судно в одній і тій же точці з відхиленням у кілька сантиметрів.

"Досі наші моряки, щоб опанувати управління такою системою, були змушені сплачувати значні кошти за навчання за кордоном, а тепер зможуть навчатися вдома", –  повідомили у Зеленського.

Рейс "Ноосфери" символічно починається 28 січня, у день відкриття Антарктиди. Понад 200 років тому перші експедиції дісталися берегів недоступного на той час континенту. У складі однієї з них перебував українець Іван Завадовський.

Тож Україна відзначає цей день, як і належить нації – першовідкривачу Антарктиди: відправляє до її берегів своє науково-дослідне судно,
– підкреслили в ОП.

Там зауважили, що востаннє корабель під українським прапором виходив до Південного океану понад 20 років тому. Тож 28 січня 2022 року Україна не просто відправляє свій криголам у рейс, а й повертається до кола морських держав світу.

  • Криголами "Ноосфера" – перше українське судно, оснащене надсучасною системою динамічного позиціювання.
  • Аби опанувати управління нею нашим морякам доводилося проходити дороге навчання за кордоном.
  • Натомість тепер вони зможуть навчатися вдома.

 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також