Змінити стиль, змінити життя: вінницькі бородаті розповіли свої історії перевтілення (Фото)
09:56 06.10.2017

У Вінниці, як і у всіх регіонах України, чоловіки масово почали носити бороди. На вулицях можна побачити бороди всіх можливих розмірів та форм: більш або менш доглянутих, від модної щетини до напомаджених вусів та хіпстерських борідок.

У давнину бороди були символом мудрості, чоловічої зрілості, асоціювалась з божественним, з владою. Пророки, царі, патріархи - суцільні бородані.

До Петра Першого борода викликала велику повагу, для людини не існувало більш тяжкого звинувачення, ніж плювок у бороду. А за вирваний у бійці жмут волосся з бороди або вусів брали величезний на той час штраф, більший, ніж за скалічену руку. Священики навіть відмовляли безбородим у благословенні.

Сайт I Like News зробив власне дослідження, чому вінницькі мачо почали масово носити бороди.

- На День народження друг переплутав подарунки та вручив мені тример – спеціальну машинку для стрижки бороди із різними насадками. Тож був змушений завести бороду. Уже забув про станки, пінки та гелі для гоління, - каже продавець Олександр.

- 17 років працював у міліції (потім в поліції), а коли звільнився, вирішив завести бороду. Майже 20 років кожного ранку голився, а зараз виявив такий собі протест, - додає юрист Євгеній.

- Завжди не любив голитися. Та й дівчата дивляться по-іншому, як на більш привабливого. Напевно вже набридли вибриті чоловіки, - економіст Сергій.

- Ношу бороду близько 10 років, вже й пам’ятаю себе без неї. У мене дуже чутлива шкіра на обличчі, ось і вирішив, що борода – єдиний вихід. Звісно ж доглядаю за нею, купую різні спеціальні засоби, - розповідає водій Ігор.

- Вирішив відростити бороду, щоб побачити, чи мені личить. Так уже 10 років ходжу. Коханій подобається. Каже, що м’яка борода додає емоційності при поцілунках, - говорить музикант Вадим.

- Борода у мене з 8-го класу. Як почала рости, так і залишив. Кожного дня прокидаюсь та починаю доглядати за бородою, - розповідає програміст Олег.

- Війна триває. Кажуть, що представників єпархії не забирають воювати, ось і надіюсь, що з бородою і мене від сім’ї не заберуть, - сміється студент Олексій.

Відомо, що борода має свої переваги: привертає увагу жінок, захищає від холоду, може замаскувати недоліки особи.

Лікарі вважають, що поява бороди пізніше тридцяти років є ознакою пізнього розвитку, а у важких випадках необхідно пройти курс лікування.

Деякі вінницькі психологи зазначають, що бородатий чоловік більш авторитетним, ніж поголений.

Цікавим є той факт, що чоловік, який приблизно з вісімнадцяти років щоранку витрачає на гоління хвилин вісім, до часу виходу на пенсію проводить перед дзеркалом за цим заняттям, в цілому, вже 2287 годин, тобто більше трьох місяців.

Коли бородата "епідемія" торкнулася і Вінницю, масово почали відкриватись перукарні по догляду за бородою. У нашому місті працює Gentlemen's club на вулиці Соборна та  Barry Barbershop на Театральній.

Читайте також