У Вінницькому краєзнавчому музеї відбудеться виставка на честь білоруських добровольців
15:15 16.04.2024
291

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї 19 квітня 2024 р. о 12:00 відбудеться відкриття фотовиставки, присвяченої білоруським добровольцям, які загинули у боротьбі проти російської агресії. Захід, що проходитиме під девізом «Слава Україні! Жывє Бєларусь!», організований благодійним фондом «Вільна Білорусь» та музеєм «Вільна Білорусь з Україною в серці» за сприяння Вінницької обласної військової адміністрації.

В експозиції представлені портрети загиблих в Україні білоруських героїв, історії їхнього життя та подвигу. Під час відкриття виставки демонструватимуться відеоматеріали, у яких білоруські герої розповідають, чому вони вирішили приїхати до України та вступити до лав ЗСУ.

З-поміж усіх іноземців, які з початку повномасштабного вторгнення воюють на стороні України, великий підрозділ сформували саме білоруси. Це й відомий полк білоруських добровольців імені Кастуся Калиновського – частина Інтернаціонального легіону. Бійці полку брали активну участь у боях за Бучу, Ірпінь, Ворзель, Лук'янівку, побували практично на усіх ділянках фронту, в тому числі і на околицях Бахмута.

За даними БФ «Вільна Білорусь», в боях за свободу України загинули понад три десятки білоруських добровольців, які воювали в різних формуваннях у складі ЗСУ, двом посмертно присвоєно звання «Герой України». Наразі іменами чотирьох білоруських героїв перейменовано вулиці України.

Експозиція вже була представлена у різних містах України: Львові, Києві, Бучі, Одесі, Запоріжжі, Дніпрі, Ізмаїлі, Чернігові, Миколаєві, а також в Польщі та Литві.

Мета виставки – продемонструвати необхідність боротьби за свободу та незалежність, європейський вибір та демократичні цінності.

 

Виставка експонуватиметься до 28 квітня 2024 р.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також