Нові грані генія Тараса Шевченка – митець добре знався на медицині
11:47 10.03.2024
276

У Вінниці презентували  «Медицину в прозових творах Т. Г. Шевченка». Дослідження було підготовлено до 210-ї річниці від дня народження видатного українця фахівцями Наукової бібліотеки Вінницького національного медичного університету.

Слід зазначити, що Тарас Григорович виявляв інтерес до медичних питань, мав власні медичні знання та неодноразово у своїх творах висвітлював проблеми здоров’я.

 У його творчості досить багато сюжетів, прозових рядків, малюнків, пов’язаних з медичною тематикою. Це – лікарі та лікарні, народна медицина та знахарство, описи деяких хвороб та побут лікарень і аптек», - йдеться у дописі  в пабліку Вінниця медична.

Науковці зробили витяги із  таких творів видатного українця, як «Наймичка», «Художник», «Музика»та інших.

Медики зазначають, що митець доволі точно описав і симптоматику багатьох хвороб, роботу знахарів, і медичних закладів. Зокрема, Петровського шпиталю, Лікарня Всіх скорбящих – перша в Російській імперії державна лікарня, яка спеціалізувалася на лікування психічних хвороб.

У «Наймичці»(1844) Т. Шевченко дописує образ знахарів. 

“…на хутір зайшов венгерець з усякими кроплями … був у капелюсі з широкими крисами й сферичним наголовком, у широкому синьому плащі, з коробом за плечима, з довжелезною палицею в руці, звісно, з довгими вусами. … в мене всякі , різні є кроплі: і на зуби, і на голова, і на рука, і на нога… І він розкрив свого короба, показуючи їй пляшечку  за пляшечкою з різнокольоровою рідиною. … І незабаром дістав із короба загорнуту у папірець семибратню кров. То були невеличкі грудочки чогось скам’янілого, неначе черепашник, темно-рожевого кольору” (С. 25-26). Тепер я добре знаю, що мій Марочко буде живий і здоровий. Тепер у мене є ліки проти всяких недуг.

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також