Вінницький педагогічний університет відзначив своє 105-річчя (Фото)
17:15 05.10.2017

Вінницький державний педагогічний університет, який є найстаршим вищим навчальним закладом нашого міста, сьогодні відзначає 105-річний ювілей.

Урочистості розпочалися з регіонального науково-практичного семінару «Інклюзивна освіта як індивідуальна траєкторія особистісного зростання дитини з особливими освітніми проблемами» (І школа технологій інклюзивної освіти). Після семінару відбувся концерт, на якому були присутні делегації представників МОН, НАПН України, іноземні партнери та ректори вищих навчальних закладів України.

Вінничани та гості міста також могли ознайомилися з картинною галереєю творчих здобутків викладачів та студентів, з виставкою спортивних та наукових досягнень. А маленьких гостей заохочували майстер-класами та різноманітними конкурсами.

Керівники області та міста вручили працівникам університету Почесні грамоти  обласної адміністрації та обласної Ради, а також грамоти міської ради.

Божих благословень у щоденній нелегкій праці побажав присутнім на святі митрополит Вінницький і Барський Симеон.

У цей день вітання та подарунки, почесні звання та нагороди  приймали ректор університету Наталія Лазаренко, професори, доценти, старші викладачі вишу.

Справжньою окрасою свята стали концертні номери у виконанні  народного ансамбль танцю "Барвінок", хорового колективу педуніверситету, солістів та читців вишу.

У перший рік навчання у створеному у червні 1912 року Учительському інституті за парти сіли всього двадцять студентів. Нині у стінах університету здобувають вищу освіту за 30 спеціальностями вже більше п’яти тисяч студентів, яких навчає професійний колектив з чотирьохсот викладачів. За весь час роботи педуніверситет, який носить ім’я нашого земляка Михайла Коцюбинського, підготував майже 70 тисяч учителів.

У передвоєнному десятиріччі тут навчалися талановиті письменники Михайло Стельмах, Костянтин Гриб, Олександр Левада. З-поміж них чи не найбільше спогадів і вражень залишив про рідну альма-матер Михайло Стельмах. Працював в інституті відомий композитор Кирило Стеценко, керував студентським хором. Три колишні студенти і один викладач у роки Великої Вітчизняної війни удостоєні звання Героя Радянського Союзу.

Упродовж останніх років за результатами рейтингу «Софія Київська» університет входить до п’ятірки кращих педагогічних навчальних закладів держави. Неспроста одну з малих планет Сонячної системи астрономи назвали на честь саме цього навчального закладу.

Читайте також