Держава повинна захищати права людей, які боронять сувернітет України
12:46 15.09.2017

Сьогодні надзвичайно гостро стоїть питання відшкодування коштів за навчання на заочній формі у професійно-технічних та вищих освітніх закладах учасникам бойових дій.

Під час засідання постійної комісії Вінницької облради з питань освіти, культури, сім'ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини, яку я очолюю, це питання викликало чималу дискусію.

До обговорення долучились представники громадськості, директор Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації.

Відповідно до статті 12 Закону України №3551-ХІІ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» держава забезпечує учасникам бойових дій та їх дітям, у тому числі, якщо вони навчаються у професійно-технічних та вищих закладах освіти до закінчення навчального закладу, проте до досягнення ними 23 років. Державна цільова підтримка надається у вигляді повної, або часткової сплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, пільгових довгострокових кредитів, соціальної стипендії, безоплатного забезпечення підручниками, проживання у гуртожитку та ряду інших заходів передбачені Кабінетом міністрів України. Порядок їх надання було затверджено у 2016 році.

Говорячи про Закон України від 14 травня 20105 року №425-VІІІ «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти» також передбачено відшкодування коштів, проте не довше ніж до досягнення 23 років.

Сьогодні хлопці, які стали на захист нашої держави, які боронять наш мирний спокій на передових позиціях, фактично, не мають можливості отримати компенсацію за навчання. Окрім того, важливим є розуміння, що більшість військовослужбовців - це люди, які мають родини, роботу та дітей і не мають можливості навчатися на денній формі. Нині відсутні законні підстави для здійснення компенсації виплати учасникам антитерористичної операції за навчання на заочній формі.

Розуміючи актуальність даного питання, після обговорення членами комісії було одноголосно підтримано звернення до депутатів Верховної Ради України щодо врегулювання питання здобуття професійно-технічної та вищої освіти учасникам бойових дій на заочній формі навчання. Дане питання буде винесено на розгляд депутатського корпусу під час чергового пленарного засідання, яке відбудеться 28 вересня. Сьогодні наш прямий обов’язок забезпечити виконання державних гарантій учасникам бойових дій незалежно від їх віку та дати можливість обирати найбільш зручну для військових форму навчання.

Суспільство в боргу перед нашими захисниками, то ж ми маємо врегулювати законодавство таким чином, щоб воно захищало військових, які боронять суверінітет України.

Читайте також