ВООЗ за підтримки ЄС і США надає Україні більше автомобілів швидкої допомоги
14:01 28.03.2023
259

Представництво ВООЗ в Україні за підтримки Європейського Союзу та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) передало МОЗ України додатково 33 автомобілі швидкої допомоги для надання екстреної медичної допомоги пацієнтам під час війни. Передача автомобілів швидкої допомоги відбулася у Львові 27 березня за присутності доктора Віктора Ляшка, Міністра охорони здоров’я України, Мацея Поповського, Генерального директора "Європейського цивільного захисту та операцій з гуманітарної допомоги", доктора Ярно Хабіхта, представника ВООЗ у Україна, і Тетяни Растригіної, старшого спеціаліста з управління проектами, USAID Україна.

Донація включає 20 автомобілів швидкої допомоги типу А1, оснащених носилками та обладнанням для надання першої допомоги. Вони призначені для некритичного транспортування пацієнтів. Іще 13 автомобілів швидкої допомоги – типу C, які оснащені апаратами штучної вентиляції легенів, подачею кисню, внутрішньовенними насосами, аспіраторами, носилками, сумками з медикаментами, що дозволять транспортувати важкопоранених пацієнтів до медичних закладів.

Машини швидкої допомоги будуть передані лікарням і центрам екстреної медичної допомоги по всій країні, з особливим акцентом на східній частині України.

«Метою цієї пожертви є подальше підвищення своєчасності та якості медичних послуг, що надаються національними службами екстреної медичної допомоги, і це ще більше зміцнить спроможність системи охорони здоров’я України керувати активацією та координацією цього реагування одразу після будь-якої надзвичайної ситуації», – пояснив д-р Ярно Габіхт, Представник ВООЗ в Україні під час церемонії, проведеної спільно з Міністерством охорони здоров’я України, EU Humanitarian Aid та USAID.

«Наявність автомобілів швидкої допомоги є пріоритетом для зниження смертності від надзвичайних ситуацій та подій із масовими ураженнями. Надаючи ці машини екстреної допомоги, ми переслідуємо мету забезпечення належних умов для надання невідкладної медичної допомоги та подальшого вдосконалення практики реагування на надзвичайні ситуації в Україні».

Із 24 лютого 2022 року ВООЗ та її партнери передали МОЗ України 56 автомобілів швидкої допомоги.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко зазначив: «Хочу подякувати нашим партнерам за потужну підтримку. Незважаючи на всі труднощі, ми працюємо разом, щоб забезпечити українців якісною, доступною та безоплатною медичною допомогою. Найближчим часом ми відправимо 33 машини швидкої допомоги в регіони, де вони потрібні, і допоможемо нашим відважним медикам рятувати життя людей». 

Янез Ленарчіч, єврокомісар з питань кризового менеджменту, зазначив: «Одним із наших головних пріоритетів є підтримка української системи охорони здоров’я, яка зазнала надзвичайного тиску з початку війни. Ми співпрацюємо з такими партнерами, як ВООЗ, щоб гарантувати, що медичні працівники мають засоби та обладнання для надання допомоги людям, які терміново її потребують. Ці машини швидкої допомоги рятуватимуть життя по всій країні, у тому числі у важкодоступних районах».

«Ці машини швидкої допомоги, які спільно фінансуються Сполученими Штатами та Європейським Союзом, допоможуть працівникам екстреної допомоги України реагувати на кризові ситуації на місцях, – сказав директор Місії USAID/Україна Джеймс Хоуп. – Це лише один приклад того, як допомога USAID допомагає Україні задовольняти нагальні потреби, спричинені жорстокою війною Росії. Ми продовжимо співпрацювати з Європейським Союзом, ВООЗ та іншими партнерами, щоб надати Україні життєво необхідну підтримку».

З початку війни ВООЗ доставила в Україну понад 3000 тонн медичних засобів, що рятують життя, у тому числі у важкодоступні райони поблизу лінії фронту. Поставки включають генератори електроенергії, машини швидкої допомоги, поставки кисню для медичних закладів, медзасоби для травматології та невідкладних операцій, а також ліки для лікування неінфекційних захворювань тощо.

Ця доставка стала можливою завдяки фінансуванню "Європейського цивільного захисту та операції з гуманітарної допомоги" та Бюро гуманітарної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Автор: Анна Макарчук
Читайте також