Значне зростання випадків кашлюка в Україні через низький рівень вакцинації дітей
14:32 13.04.2024
254

В Україні спостерігається збільшення випадків захворювання на кашлюк, протягом перших двох місяців цього року кількість виявлених випадків зросла в 19 разів порівняно з минулим роком, повідомляє Міністерство охорони здоров'я. Головною причиною зростання є велика кількість дітей без щеплень.

За даними МОЗ, в перші два місяці 2024 року було зареєстровано 515 випадків кашлюка, тоді як за аналогічний період минулого року було зареєстровано лише 27 випадків. Понад 95% хворих становлять діти, особливо дошкільного та раннього шкільного віку.

Кашлюк є високозаразною хворобою, що передається повітряно-крапельним шляхом і особливо небезпечний для немовлят, у яких може викликати апное, тимчасову зупинку дихання, із ризиком важких ускладнень або навіть смерті. Симптоми захворювання включають спазматичний кашель, що може призвести до посиніння обличчя, а також гарячку та інші ознаки ГРВІ.

МОЗ закликає забезпечити щеплення дітей згідно із календарем імунізації в чотири етапи: у 2, 4, 6, та 18 місяців. Також важливо вакцинувати вагітних жінок між 16 та 32 тижнями вагітності, незалежно від попередніх щеплень, для захисту новонароджених до початку вакцинації.

МОЗ підкреслює необхідність вчасного звернення до лікаря при перших симптомах сильного кашлю або апное у немовлят.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також