Вінницька обласна клінічна лікарня відкрила єдине укриття з операційною на Вінниччині
20:00 26.05.2023
294

Найбільше укриття серед усіх медичних закладів Вінниччини було відкрито сьогодні в Вінниці. Воно знаходиться в Вінницькій обласній клінічній лікарні імені Миколи Пирогова після проходження ремонту. Це укриття розраховане на 500 осіб і обладнане операційною та перев'язочною кімнатами.

Окрім того, укриття під'єднане до аварійного дизельного генератора, що забезпечує незалежне електропостачання у будь-яких критичних ситуаціях. Його головна мета - забезпечити належний догляд для 500 пацієнтів та медичного персоналу.

Заступниця медичного директора з медсестринства, Людмила Бондарчук, пояснює, що в умовах реальної небезпеки повітряного удару немає часу на сортування хворих, тому в першу чергу в укриття спускають неходячих пацієнтів. Проте, вона вказує на те, що не всі пацієнти бажають вступати до сховища, оскільки суспільство стало звиклим до постійних повітряних тривог.

Укриття оснащене ефективною системою вентиляції, яка забезпечує свіже повітря у приміщенні. Також тут зберігаються значні запаси харчів, води, медичних і санітарних препаратів.

Згодом, в укритті були облаштовані операційна та перев'язочна кімнати. Людмила Бондарчук розповідає, що під час проведення операцій не можна їх переривати, навіть при повітряній тривозі. Однак, якщо пацієнт ще не був під дією наркозу, його можна перемістити до операційної кімнати в разі тривоги. Там є всі необхідні засоби, включаючи дихальний апарат, обладнання для анестезії, яскраве освітлення та відсмоктувачі, щоб забезпечити проведення легких або середньої важкості операцій. Важкі операції в даному укритті не проводяться.

Ремонт укриття в лікарні імені Миколи Пирогова став актуальним ще з початку повномасштабної війни. Наразі укриття відповідає багатьом вимогам обласної лікарні, але роботи з його удосконалення триватимуть.

Сергій Борзов, очільник Вінницької ОВА, зазначив, що під час війни укриття було в запущеному стані. На сьогоднішній день воно є найбільшим і кращим укриттям серед усіх медичних закладів Вінниччини, проте влада продовжуватиме працювати над його поліпшенням і не обмежуватиметься лише Вінницею.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також