Вчені з'ясували, що рівень цукру в крові впливає на тяжкість захворювання COVID-19
10:02 07.09.2021
265

Швейцарський науковий проект Blue Brain створив нейронну мережу, яка проаналізувала 400 тис. досліджень на коронавірус, з метою зрозуміти, чому одні люди переносять хворобу безсимптомно, а інші потрапляють до лікарень і вмирають.


В ході дослідження команда Blue Brain виявила, що найбільш часто згадується така біологічна змінна, як метаболізм глюкози. Дослідники сфокусувалися на роботах, які розглядали рівень цукру в крові в контексті респіраторних захворювань і коронавірусу. Так вони змогли вивчити роль цього показника на різних етапах інфікування і захворювання.


Виявилося, що високий рівень глюкози пов'язаний з більш важким перебігом COVID-19: від ураження легень до тромбозів і поліорганної недостатності. Саме ж підвищення показника могжет викликати аномальний метаболізм, прийом ліків або внутрішньовенне введення моносахарида.

Blue Brain підкреслює, що результати не підтверджені експериментально, і називає свої висновки гіпотезою.
Перед цим зв'язок між тромбозом та щепленням від коронавірусу з'ясували німецькі вчені. За словами вчених з Франкфуртського університету ім. Гете і Університету Гельмгольца Ульма, проблема полягає в аденовірусних векторах, які обидва виробники використовують для доставки спайкового білка вірусу Sars-Cov-2 в організм людини, передає ТСН з посиланням на EurekAlert.

Автор: Марія Петренко
Читайте також