“Яготинське” не підтвердило, але й не спростувало інформацію про наявність антибіотиків у дитячій продукції
14:23 10.08.2016
256

У своєму листі виробник “Яготинського” вимагає видалити інформацію про результати дослідження молочної продукції, аргументуючи це наявністю “необхідних висновків, сертифікатів та інших документів, що видаються відповідними державними органами, до компетенції яких входить перевірка якості та безпечності продуктів харчування”.

Також, за інформацією АТ “Молочний Альянс”, виробник має в наявності контрольні зразки досліджувальної продукції для проведення повторного дослідження, який “буде проведено в миттєві терміни”.

Разом з тим виробник не підтвердив, але й не спростував інформацію про наявність антибіотиків у такій дитячій продукції: “Яготинське для дітей”, а саме молоко коров’яче питне стерилізоване, 3,2% жиру, вітамінізоване, для дітей від 9 місяців ТМ “Яготинське для дітей” (скляна пляшка), молоко коров’яче питне стерилізоване, 3,2% жиру, вітамінізоване для дітей від 9 місяців, ТМ “Яготинське для дітей” (тетра-пак) та йогурт 2,5% жиру, з фруктовим наповнювачем “Малина-шипшина” для дітей від 8 місяців.

Тож, для об’єктивності інформації, УНН висвітлює позицію АТ “Молочний Альянс” та разом з тим нагадує, що експертиза продуктів дитячого харчування була проведена на базі Державного центру сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції.

Загалом були відібрані зразки дитячого харчування чотирьох провідних виробників цієї продукції у двох центральних супермаркетах міста, а саме:

ПАТ “Яготинський молокозавод” (Київська обл., смт Згурівка, вул.Коцюбинського, 6);

ПАТ “Вімм-Біль-Данн Україна” (Київська обл., К-Святошинський р-н, м.Вишневе, вул.Промислова,7);

ПАТ “Кременчуцький міськмолзавод” (Полтавська обл., Кременчук, вул.40 років Жовтня, 14/69);

ПАТ “Комбінат “Придніпровський” (м.Дніпропетровськ, вул.Журналістів, 15).

Відібрані зразки продукції були направлені до акредитованої та незалежної лабораторії Державного центру сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції.

Наявність антибіотиків виявлено у 4 з 11 перевірених зразків (при практичній межі виявлення 0,00005 мг/кг), тобто у 36% від перевіреної кількості.

Зокрема, йдеться про виробника ПАТ “Яготинський молокозавод” та ПАТ “Комбінат “Придніпровський”.

Так, наявність антибіотиків виявлено у такі продукції:

1. ПАТ “Яготинський молокозавод”, ТМ “Яготинське для дітей”

— Дитяче харчування. Молоко коров’яче питне стерилізоване, 3,2% жиру, вітамінізоване, для дітей від 9 місяців ТМ “Яготинське для дітей” (скляна пляшка), дата виробництва 28.07.2016 №028 (чек від 2.08.2016) — виявлено вміст антибіотику — хлорамфінікол (левомицитин), мг/кг — 0,00038 (практична межа виявлення 0,00005 мг/кг);

— Дитяче харчування. Молоко коров’яче питне стерилізоване, 3,2% жиру, вітамінізоване для дітей від 9 місяців, ТМ “Яготинське для дітей” (тетра-пак), дата вироництва 11.07.2016 №002 (чек від 2.08.2016) — виявлено вміст антибіотику — хлорамфінікол (левомицитин), мг/кг — 0,00035 (практична межа виявлення 0,00005 мг/кг);

— Йогурт 2,5% жиру, з фруктовим наповнювачем “Малина-шипшина” для дітей від 8 місяців, ТМ “Яготинське для дітей”, дата виробництва 28.07.2016 №026 (чек від 2.08.2016) — виявлено вміст антибіотику — хлорамфінікол (левомицитин), мг/кг — 0,00013 (практична межа виявлення 0,00005 мг/кг).

2. ПАТ “Комбінат “Придніпровський”, ТМ “Злагода”
— Дитяче харчування. Молоко вітамінізоване, стерилізоване, для дитячого харчування від 9 місяців, 3,2% жиру “Малятко” ТМ “Злагода”, дата виробництва 27.07.2016 №002 (чек від 2.08.2016) — виявлено вміст антибіотику — хлорамфінікол (левомицитин), мг/кг — 0,00040 ( практична межа виявлення 0,00005 мг/кг).

Випробування зразків проводилось на відповідність вимогам Закону України “Про дитяче харчування” щодо наявності антибіотику в дитячому харчуванні. Згідно п.8 с.8 розділу ІІІ у виробництві дитячого харчування забороняється використання сировини, що містить гормональні препарати, антибіотики, залишки важких металів, пестицидів, радіонуклідів та інших небезпечних речовин, наявність яких не допускається державними санітарними нормами або вміст яких перевищує максимально допустимі рівні залишків у дитячому харчуванні.

Редакція УНН наголошує, що не співпрацює з жодним виробником продуктів харчування, проводить експертизи виключно за власний кошт в рамках соціального експерименту та в інтересах споживача.

Інформуємо, що подібні експертизи якості продуктів харчування будуть проведені УНН на регулярній основі. Найближчим часом УНН повідомить про те, яка категорія продуктів буде випробувана наступною.

Джерело: УНН
Читайте також