У Чехії викрили агента РФ, який розробляв проросійську політичну програму
21:00 17.10.2022
328

Агент належав до впливової групи, яка мала достатньо фінансових ресурсів, аби утримувати і навіть розширювати коло проросійськи налаштованих журналістів та активістів. Вони мали не лише виробляти потрібний медіаконтент, а й організовувати публічні заходи, які можна було б використати для роспропаганди.

У своєму щорічному звіті BIS повідомила про російського агента, пов’язаного з чеськими журналістами та політиками. Він використовував їх для формування проросійського політичного порядку денного, координації публічних виступів політиків або посередництва на темах, які відповідають інтересам Росії. «Впливова група, до якої входить цей агент, мала достатньо коштів, щоб підтримувати або навіть розширювати коло проросійських журналістів та активістів, які, окрім виробництва альтернативного медіаконтенту, організовували б публічні заходи, які могли б бути використані на користь Російська пропаганда», – заявили в BIS.

«Присутність розвідників на традиційних посадах, легалізованих у посольстві, знаходиться на дуже низькому рівні і на даний момент не становить фундаментального ризику для безпеки Чеської Республіки», — сказав журналістам керівник BIS Міхал Куделка. За його словами, шпигуни змушені були вибрати інше прикриття і були змушені змінити форму і методи роботи.

Нагадаємо, у квітні уряд Чехії заявив про висилку 18 російських дипломатів у зв'язку з новими фактами в розслідуванні вибуху, що трапився на чеському складі боєприпасів у 2014 році. Тоді вибухи відбулися 16 жовтня у місті Врбетіц - підірвалися десятки тонн боєприпасів, включно з ракетами середньої дальності.

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також