У Білорусі дозволили застосовувати бойову техніку для розгону протестів
12:00 28.04.2022
256

Нижня палата парламенту Білорусі у другому читанні схвалила проєкт зміни законодавства, що регулює роботу внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ країни. Цей документ дає силовикам право застосовувати бойову техніку проти мирного населення. 

Законопроект "Про зміну законів з питань діяльності внутрішніх військ міністерства внутрішніх справ" передбачає "охорону громадського порядку, забезпеченні громадської безпеки, безпеки охоронюваних осіб та об'єктів, що охороняються, режиму надзвичайного стану, воєнного стану, правового режиму в зоні проведення контртерористичної операції, у заходах щодо посилення охорони держкордону республіки" у якості основних завдань внутрішніх військ.

Військовослужбовцям внутрішніх військ Білорусі начебто з метою виконання "покладених на них завдань" надали право на зберігання та носіння зброї, вивчення обстановки у районах виконання завдань, у тому числі "з використанням технічних засобів".

Документ наділяє внутрішні війська повноваженнями "на застосування бойової та спеціальної техніки для припинення масових заворушень та групових порушень громадського порядку або дій, спрямованих на руйнування чи знищення майна всіх форм власності".

Також цей законопроект передбачає поширення заходів державного захисту на військовослужбовців, цивільного персоналу внутрішніх військ країни та їхніх близьких. 

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також