Twitter та YouTube ігнорують запити України на видалення російської пропаганди
18:04 16.07.2022
255

Дослідження європейського Центру дезінформації показало, що дописи з російською пропагандою та облікові записи, які її поширюють, лишаються активними в соцмережах попри численні скарги.

Про це повідомляє The Washington Post.

З початку війни українська влада та її некомерційні партнери відстежують і позначають публікації в соцмережах, які використовують принизливі або терміни, що дегуманізують українців як спосіб виправдання війни. Останнім часом деякі великі компанії стали менш чуйними до запитів видалити контент, що поширює російську пропаганду або антиукраїнську мову ненависті.

«У перші місяці повномасштабної російської агресії технологічні компанії США були дуже активними, дуже зацікавленими допомогти. Тепер вони уникають телефонувати нам», — повідомив заступник керівника Українського центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Микола Балабан.

Незважаючи на те, що деякі платформи, включаючи Facebook Meta та LinkedIn (Microsoft), продовжували регулярно листуватися з агенцією Балабана, він сказав, що YouTube (Google), не відповідає на електронні листи майже два місяці.

Розчарована мовчанням Україна наприкінці квітня співпрацювала з незалежними дослідниками Центру дезінформації, європейською коаліцією, що охоплює кілька некомерційних організацій, щоб проаналізувати ефективність модерації платформ. Висновки підтверджують принаймні деякі занепокоєння Балабана.

Оскільки російські зусилля переходять від мегафонів державних ЗМІ до окремих впливових осіб та армій тролів, які координуються через Telegram, українська влада та некомерційні партнери відстежують і позначають публікації, які використовують принизливі або дегуманні терміни для українців як спосіб виправдання війни.

У звіті встановлено, що понад 70 відсотків публікацій, позначених як антиукраїнська мова ненависті у YouTube і Twitter, залишалися доступними станом на кінець червня. Також залишалися активними понад 90 відсотків облікових записів, відповідальних за такі публікації.

У звіті також зазначено, що LinkedIn видалив менше половини публікацій, які українські чиновники позначили як приклади російської пропаганди, що виправдовує війну.

 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також