Якщо Україна програє, розпочнеться війна США та РФ через Тайвань, — Ходорковський
19:48 16.02.2023
252

Війна Сполучених Штатів та Китаю через Тайвань неминуча, якщо Україна зазнає поразки у війні проти Росії. Про це заявив російський підприємець і критик голови Кремля Михайло Ходорковський, повідомляє The Washington Post.

Михайло Ходорковський раніше був найбагатшою людиною в росії як основний власник нафтової компанії ЮКОС, але був ув'язнений протягом десяти років, перш ніж його помилував путін у 2013 році.

В коментарі Washington Post він зазначив, що "програна війна в Україні є сходинкою до війни в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні".

"Ви повинні розуміти, що коли навіть великого хлопця б'ють по обличчю, багато інших хлопців почнуть сумніватися, чи справді цей хлопець такий сильний, і захочуть вдарити його по зубах", - сказав він.

"Якщо США хочуть воювати в Азії, то найправильніший шлях до цього - показати слабкість і в Україні".

Ходорковський додав, що єдиний спосіб уникнути такого конфлікту з Китаєм - це значно збільшити військову допомогу Заходу Києву - і, зрештою, забезпечити його перемогу.

"Якщо Захід вважатиме, що Україна має достатньо сил, щоб продовжувати втрачати від 350 до 500 осіб на день убитими та пораненими, і якщо вони зможуть забезпечити гарантовані та постійні постачання зброї та боєприпасів, то добре, - сказав він. - Але ж це дуже великий ризик". Тим часом, за його словами, путін може спробувати відреагувати "асиметрично", дестабілізувавши уряди в Африці, Балканах і Близькому Сході, а також, можливо, на Заході.

Другий шлях передбачає швидке та значне збільшення військової допомоги Заходом, включаючи ракети великої дальності та винищувачі, які дозволять Україні знищити російські лінії постачання.

"Єдине, що може переламати ситуацію на полі бою, - це авіація", - сказав Ходорковський. "Все інше другорядне".

"… Якщо за три місяці фронт рушить на Київ, дадуть літаки, але тоді буде пізно, бо аеродромів не залишиться", – сказав він.

За третім маршрутом Вашингтон та його союзники зрештою "розвернуться і підуть, як вони це зробили в Афганістані, Сирії та інших місцях", зазначив він.

"путін - людина, яка мислить заднім числом, і вважає, що якщо щось уже було раніше, то це часто повторюється так само в майбутньому. І він не часто помиляється в цьому. Озираючись назад, він бачить, що кожного разу, коли він починає маленьку нову війну, він здатний консолідувати суспільство навколо себе, і він знову і знову бачив, як американці йдуть… Але якщо він успішно завершить українську операцію для себе, то націонал-патріоти, які зараз є його головним джерелом підтримки, не дозволять йому зупинитись і розпочнеться наступна війна".

За словами Ходорковського, швидка ескалація західної підтримки України з метою швидкого припинення війни та перемоги над російськими військами була б "найкращою для росії". "Менше людей вмиратиме і менше нарощуватиме сили страшних націонал-патріотів", - сказав він.

Інакше країні загрожує набагато глибший колапс. За його словами, що довше триватиме війна, то більше шансів, що росіяни перестануть звинувачувати свій уряд у загибелі своїх близьких і натомість звинуватить Україну.

За словами Ходорковського, затяжний конфлікт небезпечний і для путіна, який стикається з невдоволенням обох сторін глибоко розділеної еліти: табору націонал-патріотів, який вважає, що путін має діяти рішучіше і радикальніше для завоювання України, і більш ліберальний табір однодумців, які вважають війну жахливою помилкою.

Поки що немає ознак того, що хтось діятиме проти авторитарного президента. Але якщо стане ясно, що путін програє війну, сказав Ходорковський, історія може повторитися, коли губернатори регіонів відмовляться підкорятися наказам з Москви, як це було в 1999 році, що зрештою змусило президента Бориса Єльцина піти у відставку.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також