Президент США Джо Байден і віце-президент Камала Харріс не приїдуть на саміт “Кримської платформи”
09:01 26.07.2021
268

На першому саміті Кримської платформи, запланованому 23 серпня 2021 року, Сполучені Штати будуть представлені на рівні члена американського уряду. Президент Джо Байден і віцепрезидентка Камала Гарріс на саміті не будуть.

Про це повідомив тимчасово повірений у справах США в Україні Джордж Кент в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Кент наголосив, що питання деокупації Криму й участі цьому процесі США стосується не лише події 23 серпня. Він зазначив, що обговорював це питання з членами Меджлісу кримськотатарського народу і заступницею глави МЗС Еміне Джапаровою.

«Це повинен бути тривалий процес. Тому що це просто початок і не кінець. Тому що є дуже багато людей, які вважають, що вони є українськими громадянами в окупованому Криму. І ми разом повинні їм допомогти», — зазначив дипломат.

Оцінюючи ефективність Кримської платформи, Кент зауважив, що саміт залучає різні рівні діяльності — дипломатичний, експертний і суспільний. І назвав його «дуже доброю концепцією».

«Україна підготувалася, щоб це був не тільки один день і не тільки на рівні між урядами, між країнами, але й розмова міжпарламентська, експертна, між представниками громадянського суспільства. Не тільки українського суспільства, а також активістів із різних країн», — підсумував дипломат.

Як відомо, перший саміт "Кримської платформи" запланований на 23 серпня. Вже відомо, що у ньому особисто візьмуть участі президенти Латвії та Словаччини.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба розповідав, що Росія шантажує та погрожує іншим країнам, вимагаючи не брати участі у Кримській платформі.

У лютому лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв припускав, що президент США Джо Байден візьме участь в міжнародному саміті Кримської платформі.

У квітні тодішня повірена у справах США в Україні Крістіна Квін говорила, що Сполучені Штати будуть представлені на високому рівні на саміті Кримської платформи, а також на урочистостях в Києві, присвячених 30-й річниці незалежності України.

"Кримську платформу" ініціювали як міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини у Криму та сприяння деокупації півострова.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також