Парламент Молдови запровадив надзвичайний стан через кризу в енергетиці
13:02 20.01.2022
257

Парламент Молдови запровадив надзвичайний стан (НС) у зв'язку із ситуацією в енергетиці.

Про це повідомляє Newsmaker.

Зазначається, що НП запровадили після попередження з боку російського «Газпрому» про можливе призупинення постачання газу до країни.

Вчора в парламенті прем'єр Наталія Гаврилиця заявила, що запровадження НП дасть змогу приймати рішення, які «дозволять швидко забезпечити газом населення», у тому числі відходячи від законодавчих норм.

За її словами, запровадження НП також дозволить оптимізувати споживання газу, ухвалити рішення, які дадуть змогу операторам ринку швидко закуповувати та постачати газ та інші ресурси, інформувати населення про надзвичайну ситуацію та запровадити спеціальний режим щодо використання засобів телекомунікації.

"Газпром" офіційно попередив Молдову про припинення постачання газу до Молдови 20 січня, якщо "Молдовагаз" не сплатить поточне постачання. Молдова має виплатити за першу половину січня $63 млн за газ, спожитий у січні. При цьому "Молдовагаз" не вистачає $25 млн для оплати газу.

У Газпромі заявили, що зупинять постачання газу до Молдови, якщо країна не продовжить контракт з 1 грудня і не сплатить борг у розмірі 709 млн дол. Уряд Молдови не визнає цього "історичного" боргу перед Газпромом і РФ.

28 жовтня глава уряду Молдови Наталія Гаврилиця заявила про прогрес у переговорах з російським Газпромом щодо нової угоди про постачання газу.

Пізніше уряд Молдови та "Газпром" заявили, що домовилися продовжити контракт на постачання російського газу з 1 листопада на п'ятирічний термін.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також