Біля української антарктичної станції нарахували майже 3000 пінгвінів
14:03 20.01.2022
254

Біологи 26-ї Української антарктичної експедиції нарахували біля станції "Академік Вернадський" 2310 дорослих пігвінів і 599 пташенят.

Про це Національний антарктичний науковий центр повідомляє у Фейсбуці.

Так, біологи 26-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ) нарахували 2310 дорослих і 599 пташенят пінгвінів.

Так, біологи 26-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ) нарахували 2310 дорослих і 599 пташенят пінгвінів.

Вчені відзначають, що цього сезону розмноження пінгвінів відбувалося в непростих умовах. Насамперед акваторія була постійно забита кригою, що обмежувало доступ птахів до їжі. Науковці кажуть також і про рекордні снігопади — хоч пінгвіни й пристосовані до цього, проте їх гнізда засипало снігом. До того ж, науковці розповідають про традиційні напади хижаків.

"Тож наразі кількість малюків є меншою, ніж у попередні роки. Однак остаточні підсумки щодо "демографічної ситуації" можна буде зробити наприкінці сезону", — кажуть в УАЕ.

Вчені зазначають, що основний вид на українському острові – це Субантарктичні пінгвіни. Їх також називають "віслючки" за характерний крик, який лунає майже цілодобово, або ж дженту від англійської назви "gentoo".

"Попри все пташенята ростуть й активно вивчають навколишній світ. Зовсім скоро вони почнуть збиратися в ясла та готуватимуться до дорослого життя", - зауважують у НАНЦ.

Як повідомляється, основним видом на острові Галіндез є субантарктичні пінгвіни, відомі також як "віслючки" за характерний крик, який лунає майже цілодобово, або ж "дженту" - від англійської назви "gentoo".

Навесні ці птахи масово повертаються до станції "Академік Вернадський" на шлюбний сезон. У цей час будують гнізда з камінчиків, залицяються, створюють пари (якщо ще не мають) та відкладають яйця, з яких приблизно за місяць з'являються пташенята. І яйця, і малюків по черзі висиджують обоє батьків.

Загалом у світі існує 18 видів пінгвінів. Не всі з них живуть у районі Антарктиди. Наприклад, дрібні жовтоокі пінгвіни освоїли прибережну смугу лісу Нової Зеландії, ошатні магеланові зустрічаються на узбережжі Південної Америки, а чорноногі є корінними жителями Африки.

Щодо Антарктики, її населяють 12 видів пінгвінів. З них у районі станції "Академік Вернадський" живуть три: субантарктичний пінгвін, пінгвін Аделі та антарктичний пінгвін.

Як повідомляв Укрінформ, на початку січня українські полярники зі станції "Академік Вернадський" опублікували відео, як пінгвіни організовано йдуть до океану.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також