ООН звертається до донорів: потрібно 4,2 мільярда доларів для допомоги військовим постраждалим та біженцям в Україні
11:37 15.01.2024
272

Сьогодні Організація Об'єднаних Націй разом з партнерами звернулася до міжнародних донорів із закликом виділити 4,2 мільярда доларів на допомогу постраждалим від війни в Україні, а також українським біженцям. Згідно із заявою ООН, опублікованою на їхньому сайті, в Україні 14,6 мільйона людей, або 40% населення, потребують гуманітарної допомоги, тоді як близько 6,3 мільйона осіб вже залишили країну і перебувають у статусі біженців.

Зазначається, що з настанням холодної зими потреба у невідкладній допомозі стає ще гострішою. Люди в прифронтових районах, які вичерпали свої обмежені ресурси, залежать від зовнішньої підтримки для виживання. У Донецькій та Харківській областях багато сімей залишаються у пошкоджених будинках без основних комунальних послуг, а постійні обстріли змушують їх ховатися у підвалах.

За словами Мартіна Ґріффітса, заступника Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань, сотні тисяч дітей живуть біля лінії фронту, переживають травми і не можуть задовольнити свої основні потреби, тому необхідно забезпечити більше гуманітарної підтримки для України.

Окрім того, ООН підкреслює необхідність збільшення підтримки українських біженців у сусідніх країнах. Лише половина дітей-біженців шкільного віку має можливість навчатися в приймаючих країнах. Крім того, чверть біженців зіштовхується з проблемами доступу до медичних послуг. Більшість працездатних біженців зайняті на низькокваліфікованих роботах, не маючи достатніх коштів для повноцінного життя. ООН планує допомогти близько 10,8 мільйона осіб у Україні та європейському регіоні, що найбільше потребують підтримки.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також