Лідери НАТО занепокоєні можливою російською агресією на тлі сумнівів щодо американської підтримки
09:33 19.02.2024
277

На саміті Північноатлантичного альянсу (НАТО) висловлено занепокоєння щодо можливості агресії росії проти члена Альянсу, на тлі зростаючих сумнівів у незмінності ролі Сполучених Штатів як захисника Європи.

За повідомленням Bloomberg, занепокоєння європейських союзників президента США Джо Байдена зросло в контексті останніх успіхів росії в Україні та потенційного зменшення американської підтримки країнам НАТО. Це відчуття підкріплено неадекватною підготовкою європейських країн до самозахисту.

На Мюнхенській конференції з безпеки, що стала майданчиком для аналізу глобальних загроз, відчувалася песимістична атмосфера. Обговорення зосереджувалися на потенційній небезпеці з боку росії та можливості зменшення фінансової підтримки Україні від США, що могло б спонукати росію до агресії проти члена Альянсу.

Серед основних подій, що викликали тривогу, були окупація Авдіївки російськими силами, смерть російського опозиціонера Олексія Навального та зволікання Конгресу США з фінансовою допомогою Україні, Ізраїлю та Тайваню.

Сенатор-республіканець Джей Ді Венс критикував підтримку України, закликаючи США переорієнтувати зовнішню політику на Азію. На думку Венса, Європа не забезпечила достатнього самозахисту, спираючись на американську "ковдру" безпеки.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте та прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас висловили оптимізм щодо збільшення витрат на оборону та підготовку до можливих загроз, незалежно від політичної ситуації в США.

На Мюнхенській конференції з безпеки обговорювалися виклики, з якими світ може зіткнутися, включаючи потребу в трансформації НАТО та підготовці до можливих криз.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також