Кількість країн НАТО, що витрачають понад 2% ВВП на оборону, зросла в шість разів за 10 років російської війни проти України
15:33 14.02.2024
279

Протягом десяти років російського конфлікту з Україною кількість країн НАТО, що витрачають на оборону більше 2% від свого ВВП, зросла в шість разів.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, виступаючи перед міністерською зустріччю Альянсу в Брюсселі, відзначив значне збільшення оборонних витрат членів НАТО, особливо у відповідь на російську агресію в Україні з 2014 року.

"З моменту прийняття зобов'язань щодо збільшення інвестицій в оборону в 2014 році, європейські союзники та Канада наростили оборонні витрати на понад 600 мільярдів доларів. Минулого року ми спостерігали безпрецедентне збільшення витрат - на 11%," розповів Столтенберг.

"У 2024 році країни НАТО в Європі планують інвестувати в оборону 380 мільярдів доларів, що вперше перевищить 2% їх загального ВВП," додав він.

Столтенберг також оголосив про очікування, що цього року 18 членів НАТО виділятимуть на оборону більше 2% ВВП, що є рекордним показником і в шість разів більше, ніж у 2014 році, коли лише три держави відповідали цьому критерію.

Однак, генсек наголосив, що для багатьох союзників все ще залишається значний шлях до досягнення цієї мети, оскільки майже половина з 31 країни-члена НАТО досі не виконує двовідсотковий стандарт, який є обов'язковим для всіх членів Альянсу.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також