Дослідження: 2023 - рік максимального зростання локальних конфліктів у світі
16:01 10.12.2023
254

У 2023 році кількість регіональних і локальних конфліктів у світі досягла 183 - найвищого показника за останні три десятиліття. Про це свідчить щорічне дослідження Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Лондоні, повідомлення Bloomberg.

У дослідженні відзначається, що "нерозв'язність стала ключовою особливістю сучасних світових конфліктів". Недержавні збройні групи, такі як ХАМАС у Секторі Газа, відіграють важливу роль, і в багатьох випадках вони підтримуються великими державами, зокрема росією та Іраном.

Дослідження підкреслює, що будь-який мирний вирішення конфлікту на сході України залежить від "гарантій безпеки для Києва, які забезпечать майбутню територіальну цілісність країни від зовнішньої агресії".

Усюди по світу спостерігаються прикордонні зіткнення, і спроба росії захопити територію України є найруйнівнішою. Також вказується на ситуацію з захопленням Нагірного Карабаху Азербайджаном, що призвело до вимушеної міграції понад 100 тисяч вірменських мешканців.

Також, напруженість між росією та Грузією залишається високою, а відносини між Алжиром і Марокко наростають. В Пакистані загострюється внутрішній тероризм, а напруга з антимусульманським урядом Індії досягла небезпечних рівнів.

"Швидко наростаюча кліматична криза слугує каталізатором кореневих причин конфліктів та інституційних вразливостей у нестабільних країнах", - відзначається в дослідженні.

Крім того, інтенсивність конфліктів зростає щорічно: за даними останнього дослідження, кількість загиблих зросла на 14%, а кількість насильницьких подій - на 28%.

Автори описують сучасний світ як "місце де домінують все складніші конфлікти та збройне насильство на тлі зростаючого числа сторін, складних мотивів, глобального впливу та зміни клімату".

Автор: Павло Петрушко
Читайте також