Боррель: Постачання зброї Україні могло б допомогти країні швидше відбити російське вторгнення
19:35 22.09.2023
274

Жозеп Боррель, Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки, висловив своє бачення щодо постачання зброї Україні, наголошуючи, що ЄС зробив значні зусилля у цьому напрямку, але деякі рішення обговорювалися тривалий час. Він висловив думку, що надання зброї Україні могло б допомогти їй більш ефективно відбити російське вторгнення. Проте, Боррель вказав на інші фактори, які гальмують український контрнаступ, такі як російські укріплення, які вони побудували.

У своєму виступі він сказав: "ЄС досяг чудес і діяв зі швидкістю світла порівняно з минулим, але деякі рішення обговорювалися досить довго. Ми повинні дати танки? Це була довга дискусія, і в кінці ми надаємо танки. Ми маємо поставити зенітні ракети Patriot? Була довга дискусія, і в кінці ми це зробили. Чи маємо ми забезпечити потужності ВПС? Про це говорили ще на початку війни. Зараз ми готуємо пілотів для F 16. Війна є війною, і якщо ви хочете постачати зброю комусь, хто воює і отримує сильні атаки, чим швидше, тим краще".

Зазначаючи інші фактори, що впливають на ситуацію, Боррель вказав на укріплення, побудовані Росією, які створюють великі труднощі для українського контрнаступу. Він сказав: "У деяких випадках ці укріплення простягаються на 25 км в глибину або в ширину. І зрозуміло, що на це не можна йти в лобову атаку, це було б самогубством. Вони видобули всю землю".

Крім того, Боррель вважає, що війна в Україні та її результат стануть однією з трьох ключових сил у формуванні нового світового порядку, поруч з конкуренцією між Китаєм і США та підйомом глобального півдня.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також