«Спартак» відроджуватиме традиції вінницького кікбоксингу
13:38 30.05.2023
322

Кікбоксинг — вид єдиноборства, в якому сполучаються техніка і правила тайського боксу з прийомами карате (удари ногами, підсічки, тощо). Це спортивне єдиноборство, що зародилося в 1960-х роках. Історично підрозділяється на американський кікбоксинг (фул-контакт, фул-контакт з лоу-кіком, семі-контакт, лайт-контакт, кік-лайт), японський кікбоксинг (формат К-1) та сольні композиції (музичні форми). У широкому сенсі слова під кікбоксингом іноді розуміють різні ударні єдиноборства, правилами яких дозволені удари руками і ногами з використанням в екіпіровці боксерських рукавичок (тайський бокс, саньда, сават, тощо).

В 1989 році в Україні розпочав розвиватися новий вид спорту, який об’єднує в собі східні види єдиноборств та англійського боксу і отримує назву “кікбоксинг”. У Вінниці вже в 1990 році відкривається клуб професійного боксу “Дружба”. Президентом клубу стає перший майстер спорту з боксу на Вінниччині Едуард Якович Михайлов (на фото). Через рік Вінниця вперше приймає чемпіонат Радянського Союзу з кікбоксингу. Учень Ігоря Олійника — Федір Магелат завойовує золоту нагороду чемпіонату, а Роман Михальчук (тренер - Едуард Михайлов) стає срібним призером цього чемпіонату.

В 1993 році на чемпіонаті світу з кікбоксингу учень Едуарда Михайлова, майстер спорту Роман Михальчук стає призером. Навчаючись, Едуард Якович добре засвоїв науку кікбоксингу, а головне — це вміння свої знання передати своїм учням. Найбільш здібним серед своїх вихованців визначає тренер Михайлов майстра спорту міжнародного класу Андрія Іванова. Ось його переможні старти:

1995 рік. Оттава (Канада) — чемпіонат світу — друге місце;

1997 рік. Бірмінгем (Англія) — чемпіонат світу — друге місце;

1998 рік. Стамбул (Туреччина) — чемпіонат Європи — перше місце;

1999 рік. Мадрид (Іспанія) — чемпіонат світу — друге місце;

2001 рік. Австрія —чемпіонат світу — третє місце.

Андрій Іванов також тричі ставав чемпіоном України, тричі завойовував Кубок України.

На превеликий жаль, вже немає з нами заслуженого тренера України, багаторічного керівника обласної «спартаківської» організації, засновника трьох спортивних шкіл при “Спартаку” (де культивувався  й кікбоксинг) Едуарда Яковича Михайлова.

Але своєрідну естафету у цій важливій справі продовжує його син Едуард Едуардович. Нещодавно він очолив міську організацію фізкультурно-спортивного товариства «Спартак». Едуард Михайлов каже, що дбатиме про відродження традиційних «спартаківських» олімпійських видів спорту. Зокрема, кікбоксингу, який місцевий осередок «Спартаку» розвиватимемо разом із боксом.

Детальніша інформація на сайті Вінницької міської організації ФСТ «Спартак»:

https://spartak.site/

Автор: Анна Бурлака
Читайте також