Руйнування Каховської ГЕС: ООН прогнозує зростання цін на продукти харчування
14:12 13.06.2023
266

За словами Мартина Ґріффітса, заступника генерального секретаря ООН з гуманітарних питань та координатора надзвичайної допомоги, руйнування греблі Каховської гідроелектростанції (ГЕС) матиме серйозний вплив на світову продовольчу безпеку та спричинить зростання цін на харчові продукти.

Він підкреслив, що ця територія, яка простягається до Чорного моря та Криму, є не тільки житницею для України, але й для всього світу. Вже зараз виникають труднощі з продовольчою безпекою, але очікується, що ціни на продукти харчування обов'язково зростуть.

Мартін Ґріффітс також наголосив на проблемах зі збиранням врожаю внаслідок руйнування греблі. Величезні проблеми очікуються з посівом наступного врожаю, що безпосередньо вплине на глобальну продовольчу безпеку.

Понад 700 тисяч людей, за його словами, залежали від резервуара за греблею для отримання питної води. Відсутність чистої води призведе до загрози поширення хвороб, особливо серйозну уразливість мають діти.

Мартін Ґріффітс також зазначив, що руйнування цивільної інфраструктури такого масштабу повністю порушує міжнародне гуманітарне право, включаючи Женевські конвенції. Він відзначив, що ті, хто здійснив цей акт, порушили міжнародні норми та конвенції.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також