У Вінницькій області 8 лікарень за договором з НСЗУ лікують інсульт. Де знайти ці лікарні?
16:31 28.10.2021
415

Лікування інсульту в Україні повністю безоплатне, адже входить у Програму медичних гарантій та є пріоритетною послугою серед інших програм ПМГ. То як і де отримати гарантовану НСЗУ послугу?  

Інсульт — це небезпечне порушення мозкового кровообігу, яке вимагає невідкладної діагностики та лікування. Серед основних ознак: порушення мовлення (труднощі при вимові слів), асиметрія обличчя, слабкість або оніміння в кінцівках, неможливість підняти руки вгору, інтенсивний головний біль та сплутаність свідомості.

При перших ознаках інсульту у людини необхідно викликати швидку (103) або за крайньої необхідності самостійно доставити пацієнта у лікарню. 

У Вінницькій області 8 лікарень, що мають договір з НСЗУ на лікування інсульту.

Чотири у місті Вінниця

  1. Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. академіка О.І. Ющенка.  
  2. Вінницька клінічна багатопрофільна лікарня. 
  3. Вінницька міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги. 
  4. Вінницька міська клінічна лікарня №1. 

У місті Бершадь: Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування. У Жмеринці — Жмеринська центральна районна лікарня. Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування у Могилів-Подільському. Так у місті Ямпіль — Ямпільська територіальна лікарня.

Швидка має доставити пацієнта саме в ту лікарню, що має відповідний договір з Національною службою здоров'я. Це значно підвищить шанси людини на успішне лікування та реабілітацію. За правильно прописаний маршрут госпіталізації пацієнтів з інсультом відповідає місцева влада.  

Чому важливо доставити пацієнта саме в лікарні, які мають договір з НСЗУ? 

 

Від швидкої та точної діагностики залежить успіх подальшого лікування та реабілітації людини. Пацієнта критично важливо доставити в лікарню, яка має обладнання та лікарів, що можуть діагностувати  інсульт в перші кілька годин пiсля появи симптомів. 

 

НСЗУ в свою чергу контрактує лише ті лікарні, які гарантують: 

  1. Цілодобову роботу фахівців необхідної кваліфікації. 
  2. Цілодобову роботу обладнання для діагностики і лікування. Наприклад, КТ або МРТ, які дозволяють провести візуалізацію і точно визначити діагноз. 

 

Без дотримання цих умов медична допомога неефективна. Тому важливо доставити ваших рідних та близьких саме в ці лікарні та проконтролювати маршрут госпіталізації швидкої.  

 

Лікування інсульту повністю безоплатне для пацієнта.

 

Національна служба здоров’я платить медичним закладам за лікування кожного окремого пацієнта з інсультом. З квітня 2021 року на рахунки лікарень Вінниччини за медичну допомогу при інсульті було переведено 24,1 млн грн. Лікування інсульту оплачується за підвищеним тарифом, який залежить від обсягу наданої допомоги. 

 

Наприклад, якщо людині потрібне ендоваскулярне втручання при лікуванні інсульту, то за цей вид лікування медзаклад отримає 97 тисяч грн за 1 пацієнта. Це достатній тариф для діагностики, лікування та реабілітації пацієнта”, — розповідає директорка Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ Алла Горбатюк.

 

Перелік безоплатних послуг при лікуванні інсульту у лікарнях.  

 

Медична допомога пацієнту з інсультом чи підозрою на нього повністю безоплатна. Йдеться про такі послуги:

  • Первинний огляд.
  • Термінова комп’ютерна томографія або магнітно-резонансна томографія.
  • Лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі тощо.
  • Інструментальні дослідження: крім КТ та МРТ, також електрокардіографія, УЗД та інші.
  • Тромболітична терапія включно з необхідними ліками.
  • Ендоваскулярне лікування (це малоінвазивна хірургія судин).
  • Нейрохірургічна допомога.
  • Своєчасне знеболення всіх етапів діагностики та лікування.
  • Забезпечення ліками з Нацпереліку.
  • Консультації логопеда, терапевта мови, психолога, психотерапевта.
  • Вторинна профілактика інсульту.
  • Харчування в стаціонарі.
  • Медична реабілітація.

 

Пацієнту з підозрою на інсульт не потрібне направлення лікаря, щоб отримати медичну допомогу безоплатно. Адже це невідкладний стан і людину в медичний заклад часто привозить швидка допомога. Медики мають надати допомогу безоплатно, незалежно від наявності направлення чи декларації з лікарем.  

 

Як переконатися, що швидка везе пацієнта саме в інсультну лікарню?  

 

  1. Переходьте за посиланням https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-contracts
  2. Обирайте дашборд “Карта місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг”. 
  3. У лівому крайньому віконці оберіть свою “Область” та “Групу послуг — 5 Медична допомога при гострому мозковому інсульті”. 
  4. Карта покаже найближчі лікарні, які діагностують і лікують інсульти. 
  5. З’ясувати, де розташований найближчий медичний заклад, який має всі умови для лікування пацієнтів з інсультом, також можна за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77. 

 

Якщо лікарня не приймає пацієнта з інсультом або вимагає за лікування гроші — звертайтесь зі скаргою за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77 або залиште скаргу онлайн: https://nszu.gov.ua/gromadyanam/osobistij-prijom/citizen-form

 

Автор: Анна Макарчук
Читайте також