У Вінниці згадали видатного земляка - винахідника інноваційних медичних інструментів та автора фундаментальних книг з акушерства
19:30 31.03.2024
284

У науковій бібліотеці ВНТМУ досліджують історію навчального закладу і видатних  медиків, які працювали на Вінниччині, чи народились на Поділлі. Таким чином науковці популяризують знання про вклад вітчизняної медицини у світову.

Про це йдеться на сторінці бібліотеки ВНТМУ у соціальній мережі.

Днями, а саме 29 березня, виповнюється 195 років від дня народження Івана Лазаревича - –видатного акушер-гінеколога, заслуженого професора.

Чоловік народився у Могильові - нині місто носить назву Могилів-Подільський. Мав шляхетне походження. Класичну медичну освіту отримав в університеті Св. Володимира. 

Беззаперечним науковим здобутком Лазаревича є винахід та удосконалення спеціальних акушерських інструментів. Зокрема мова йде про прямі, без тазової кривизни, щипці. Біографи медика зазначають, що «…тільки однією цією ідеєю він собі спорудив науковий пам’ятник…».

За акушерські щипці (1865) і атлас «Гінекологічних та акушерських операцій» (1867) отримав Золоту медаль міжнародної виставки в Лондоні (1873).

Майже 20 років свого життя І. П. Лазаревич був пов’язаний з Харківським університетом, де він очолював кафедру акушерства, жіночих і дитячих хвороб. Важливу роль для розвитку акушерської справи в країні та її викладання зіграла фундаментальна праця Лазаревича – двотомний «Курс акушерства».

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також