На Вічнниччині на сільських парубків відкрили справу «за словесну образу царя» - історичий екскурс
13:49 01.10.2023
284

Крах імперій зазвичай супроводжується боротьбою з будь-якими проявими свободи слова. Нині росія є яскравим прикладом такої практики. Виявляється, що боротьба з вільнодумством має глибоке історичне коріння.

Про те, за що можна було потрапити в поле зору поліції на Поділлі за часів російсьскої імперії, розповідають вінницькі краєзнавці в пабліку Щеньовський Group.

Про словесну образу царя. Стаття № 103 кримінального уложення.
Почато 30 травня 1905, закінчено 31 липня 1905 р.
Звинувачено селянських парубків:
1) Фотія Іванов Білика(12 серпня 1887 р.н.) – 17 років від народження, числа та місяця народження не пам’ятає. Православний, із селян. Займається власною роботою. Не жонатий, не грамотний. Батько Іван Іванов та мати Доминіка Андрійова. Бідняки. До призову в армію 1908 р.
2) Феодосія Савов Мовчана[по вуличному Федір Андрусь](11 січня 1887 р.н.) – 18 років, числа та місяця народження не пам’ятає. Православний, із селян. Займається власною роботою. Не жонатий, не грамотний. Батько помер, мати проживає в с. Капустяни. Бідняки. До призову в армію 1908 р.
3) Леонтія Лаврентьєв Ратушняка(10 липня 1884 р.н.) – 21 років, числа та місяця народження не пам’ятає. Православний, із селян. Займається власною роботою. Не жонатий, грамотний – самоучка. Батько Лаврентій, мати померла. Живуть в достатку. До призову в армію1905 р.
4) Кирила Януарієв(Андрієв) Ільчишина(4 лютого 1886 р. н.) – 18 років, числа та місяця народження не пам’ятає. Православний, із селян. Займається власною роботою. Не жонатий, не грамотний. Батько та мати Доминіка. Мало забезпечені. До призову в армію 1907 р.
«В селі Капустяни 2 травня о 10 годині вечора селянські парубки Фотій Іванов Білик, Федір Славов Мовчан, Леонтій Лаврентієв Ратушняк та Кирил Андрієв Ільчишин ходили по вулиці і співали пісень: «прощавай ти родино, прощавайте дівчата, бо вже Цар проклятий видиме нас в солдати». Написав у рапорті помічник урядника Іван Силевич.
В якості свідків допитано селян, що здійснювали нічний обхід села:
1) Іван Петрів Силевич, 48 років, православний. Помічник урядника 3 уч. 1 стана, Брацлавського повіту. Проживає в с. Капустяни.
2) Іван Антонов Кирилко, 38 років, православний. Селянин. Проживає в с. Капустяни.
3) Філат Никифоров Квасніцький, 33 років, православний. Селянин. Проживає в с. Капустяни.
4) Фотій Михайлов Остапишин, 23 років, православний. Селянин. Проживає в с. Капустяни.
Усі звинувачені провини не визнали. З під варти були звільнені. За усіх підпис слідчого протоколу поставив єдиний грамотний Леонтій Ратушняк. Надалі вони перебувають під особливим наглядом поліції в с. Капустянах.

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також