Дослідники назвали три вінницькі вулиці, назви яких «живуть» більше сторіччя
12:02 27.01.2024
774

У Вінниці є три вулиці, які за понад століття існування, жодного разу не змінювали свого імені. Назви Нагірна, Липовецька і Набережна народились в Російській імперії,  пережили буремні роки революції і громадянської війни, гітлерівську окупацію і навіть «союз нерушимий».

Про і сторію цих вулиць розповіли у Музеї Вінниці.

Нагірна розташована на Старому місті. Ця назва виникла ще до 1912 року. Щоправда тоді вона звучала як «Нагорна». Нині вулиця розпочинається посеред історичної місцевості Крутнів і тягнеться на південь аж до території колишнього спортивно-оздоровчого табору «Колос». 

Вулиця Липовецька виникла у 1910 році. Нині вона розташована посеред місцевості Хутір Шевченка. Назва вулиці походить від торгового шляху, який вів з Вінниці до Липовця. На додачу до вулиці на початку 1960-х років з’явилися ще Липовецький провулок і Липовецький проїзд.

Окремі частини вулиці Набережної виникли після 1921 року. Остаточно вона сформувалася вже у 1988 році. Вулиця розташована посеред вінницької Єрусалимки. Вона пролягає вздовж берега Південного Бугу.

Нагадаємо, що дослідники історії Вінниці планують створити музейний простір в маєтку одного із найбагатших мешканців міста.

 

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також