FT: Меркель і Макрон запропонували покликати Путіна на саміт лідерів ЄС - вперше з 2014 року
20:29 24.06.2021
379

За даними ЗМІ, Берлін і Париж порахували минулу зустріч Путіна з Байденом хорошим приводом для того, щоб почати виробляти більш тісний контакт з Москвою.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель запропонувала запросити президента Росії Володимира Путіна на саміт з лідерами країн Євросоюзу. Про це повідомляє Financial Times з посиланням на джерела.

За даними видання, ініціативу підтримав лідер Франції Емманюель Макрон. FT стверджує, що німецькі та французькі посли 23 червня вже запропонували розглянути це питання іншим європейським колегам, щоб виробити більш тісний контакт з Москвою. За словами джерел, хорошим приводом для цього Берлін і Париж порахували минулий в Женеві зустріч Путіна з американським президентом Джо Байденом.

FT пише, що пропозиція послів про запрошення Путіна на саміт викликала критику з боку дипломатів деяких країн ЄС. Почасти це пов'язано з тим, що ініціатива була озвучена в останній момент - напередодні саміту лідерів ЄС 24-25 червня.

Саміти Росія - ЄС регулярно проводилися з 1995 року, остання така зустріч пройшла в січні 2014 року в Брюсселі. Після приєднання Криму до Росії і введення проти Москви санкцій Путіна на такі саміти більше не запрошували.

Російсько-американський саміт пройшов в Женеві 16 червня. За його підсумками Путін і Байден серед іншого домовилися про повернення послів і спільні консультації з кібербезпеки.

 

Автор: Анна Макарчук
Читайте також